V letošnjem letu se je odprlo novo sidrišče na skrajnem jugu otoka Cres. Gre za eno prvih sidrišč, ki ne nudi le boje, temveč  privez z muringom na pontonski pomol, vodo, elektriko in dostop do interneta.

Zaliv Jadriščica je na jugozahodni strani otoka Cres. Na njegovi vzhodni obali je krej Pogana, na zahodni strani pa je novo sidrišče. Zaliv je je dolg skoraj 2 km (1 nmi) in poteka v smeri jugovzhod-severozahod. Dobro je  zaščiteno pred vsemi vetrovi razen južnimi. Valove povzroča le močnejši jugo. Podjetje Ingemar je za srednji del zaliva, nasproti kraja Pogana, pridobilo koncesijo vse do leta 2024. Namestili so modern pontonski pomol, ki v dolžino meri 120m. Za privez plovil so namestili 60 muringov. Vsi preivezi so opremljeni z električnimi priključki, vodo in dostopom do interneta preko Wi-Fi omrežja. Globina morja na privezih je med 4 in 6 m, kar zadošča za večino plovil. Pri pristajanju in privezu plovila vam bodo vedno pomagali mornarji sidrišča.

Sidrišče ima izjemno lokacijo. Kadar plujete iz Kvarnerja proti otokom Ilovik, Silba, Olib, bo sidrišče ravno na plovilci poti. Od otoka Krka je oddaljen dobrih 20 nmi, nato pa vas še 20 nmi loči do Silbe, Oliba ali Premudi. Primeren je tudi za prenočevanje, če se odpravljate v Istro. Ker je v neposredni bližini prehodov Privlaka in Osor na otoku Lošinj(5 nmi), lahko v njem mirno prespite, ob 8.00 izplujete in ob 9.00 prečkate enega izmed prehodov ter nadaljujete plovbo proti Istri.

Sidrišče nudi izjemno ugodno ceno priveza. Promocijska cena znaša le 150,00 HRK (20 EUR) na dan. V ceno je vključena elektrika, voda, Wi-Fi internet in odvoz smeti. Poleg sidrišča je gostilna, nekoliko dlje pa samopostrežna trgovina.

Privez v sidrišču si lahko rezervirate. Z veseljem bo vašo rezervacijo sprejel mlad in zagnan lastnik sidrišča, David Kučić. Sporočite le, kdaj prihajate in kako dolgo je vaše plovilo. Privez bo počakal na vas. Telefonska številka za rezervacije: +385 98 909 57 47.

Več informacij o sodrišču na eNavtiki: sidrišče Jadriščica

ali na spletni strani podjetja Ingemar: sidrišče Jadriščica.