Rubrika VARNA PLOVBA bo zajemala vsa področja navtičnega znanja, ki je potrebno za varno plovbo. Posvetili se bomo vsem vsebinam tako za začetnike, ki v navtiko šele vstopajo pa vse do tistih, ki so že dolga leta na morju in bi radi svoje znanje poglobili in pridobili dodatna znanja. K sodelovanju smo povabili navtike, ki imajo veliko znanja in številne izkušnje na navtičnem področju. Posamezni avtorji bodo pokrivali segmente za katere so specializirani. Pa si poglejmo kdo bo soustvarjal rubriko:

Gregor Jeretič

»Že od mladih nog sem zelo povezan z morjem in navtiko. Leta 1985 sem se vpisal na tečaj šole jadranja, ki ga je izvajal JK Pirat Portorož. Jadranje me je takrat popolnoma prevzelo in kot aktivni član kluba sem takrat pričel nabirati navtična znanja in jadralne izkušnje v razredu Optimist. Kasneje sem izkušnje pridobival še na potovalnih jadrnicah in se udeleževal domačih in mednarodnih regat.«

Svoje znanje je Gregor Jeretič formalno nadgradil na Fakulteti za pomorstvo in promet. V študijskih letih je v poletnem času vodil takrat ustanovljeno šolo jadranja v Pacugu in tam tudi poučeval ter skupaj izobrazil več kot 1500 mladih tečajnikov. Med študijem je delal tudi na sejmu Internautica in pri trgovskem podjetju, ki je uvažalo motorne čolne. Po končanih študijskih obveznostih je bil zaposlen v pomorski agenciji, špediciji in podjetju, ki je upravljalo z ladjami. Tam je spoznal pristaniške sisteme, ostale pomorske podsisteme in mednarodno pomorsko ter transportno pravo. S tem je zaokrožil svoja znanja in izkušnje, ki jih od leta 2001 uspešno prenaša v navtično izobraževanje podjetja Spinaker.

Tomaž Gregorič

»Z navtiko sem se začel ukvarjati bolj kot ne po naključju. Kljub temu, da sem rojen Primorec, me je v navtiko zaneslo šele po moji selitvi v Ljubljano, pa naj se sliši to še tako čudno ... Slovenija je, vsaj kar se tiče specializiranega navtičnega izobraževanja, zame kmalu postala premajhna, zato sem svoja znanja začel poglabljati s sodelovanjem s številnimi evropskimi pomorskimi akademijami in univerzami, ki so na svojem področju nosilci razvoja in stremijo k vedno novim izboljšavam izobraževalnega sistema in posledično tudi varnosti na morju.«

Svoje znanje je Tomaž Gregorič formalno nadgradil z magisterijem na Fakulteti za informatiko in računalništvo. Svoje znanje iz informatike in umetne inteligence je kmalu po končanem študiju začel skupaj s kolegi iz raznih evropskih pomorskih akademij in univerz prenašati v navtično izobraževanje na različnih ravneh pomorskega izobraževanja. Pri tem je spoznal različne sisteme izobraževanja, učne metode, učne pripomočke in druga mehka znanja s področja pomorskega izobraževanja. Vsa svoja znanja in izkušnje od leta 2001 uspešno prenaša v navtična izobraževanja podjetja Spinaker.

Igor Orlov

Igor Orlov je prve nevihte in zarje na morju doživel že v otroštvu, na palubi ribiškega čolna z dedkom z otoka Zlarina. Od takrat je prejadral na tisoče milj tudi v zelo zahtevnih razmerah v Biskajskem zalivu, Rokavskem prelivu in Baltiku. Jadral in tekmoval je na jadralni deski, odprtih športnih jadrnicah ter na številnih tekmovalno/potovalnih jadrnicah. Največ milj je prejadral na jadrnici Reflex 38, ko je kot profesionalni jadralec delal v slovitem Solentu ter se kot taktik in skiper udeležil številnih regat; Fasnet Race, John West Trophy, Moragan Race, Spring Series, Cervantes Trophy, Cowes Week... Na tisoče milj je prejadral tudi v vodah med Oslom (Norveška), Mastrandom (Švedska) in Keilom (Nemčija), ko je poveljeval na 26-metrski maxi jadrnici “La poste”.

Diplomiral je na katedri za Meteorologijo na Fakulteti za fiziko v Beogradu, kje je diplomiral z nalogo “Faktori koji utiču na strukturu vetra na veoma malim prostornim i vremenskim razmerama koji su od značaja u jedriličarstvu”. Ljubezen do morja in strast do jadranja je Beograjčana naprej vodila na angleški otok Isle of Wight, kjer je v eni najbolj (pri)znanih jadralnih šol na svetu (UKSA) z odliko zaključil “Profesional crew and skipper traning” in pridobil naziv Yachtmaster (RYA).

V zadnjem desetletju Igor Orlov živi in dela v Sloveniji, kjer objavlja številne strokovne članke, predava in testira jadrnice za slovenske in tuje navtične revije. Leta 2009 je pri založbi Mladinska Knjiga izšla njegova prva knjiga “NAVTIČNI PRIROČNIK”, ki je navdušila številne navtike, tudi najbolj izkušene pomorščake in jadralce. Leto kasneje je ustanovil šolo jadranja NASA (Norht Adriatic Sailing Academy), ki je z leti postala prepoznavna tudi izven meja Slovenije in jo vsako leto obišče vedno več tečajnikov, predvsem iz Slovenije, Srbije, Hrvaške, Črne Gore, Makedonije ter drugih zahodnoevropskih držav.

Spinaker, navtično izobraževanje, d.o.o.

Soustanovitelja in solastnika podjetja sta Gregor Jeretič in Tomaž Gregorič, ki ga uspešno vodita od ustanovitve leta 2001. Spinaker izvaja specializirana navtična izobraževanja na kopnem in na morju in na tem področju se je razvil v vodilnega ponudnika v Sloveniji. Dodatna specializirana znanja so podjetju omogočila tudi sodelovanje s tujimi priznanimi evropskimi pomorskimi akademijami na področju razvoja e-navtičnih vsebin, ki so se v praksi izkazala za zelo uspešna in uporabna pri nadgrajevanju pomorskega znanja vseh vrst pomorščakov. Spinaker je izdal tudi že tri knjige, katerih avtorja sta Gregor Jeretič in Tomaž Gregorič: Priročnik za upravljanje z radijsko postajo VHF GMDSS, Priročnik za voditelja čolna in priročnik »15 minut za popolno plovbo«. Zadnji je preveden že v štiri tuje jezike. Spinaker je v Sloveniji tudi organizator ali soorganizator raznih navtičnih dogodkov, s katerimi skuša pomorstvo približati širši množici ljudi. Spinaker tako danes na svojem področju soustvarja trende razvoja in svoje produkte trži tako v Sloveniji kot tudi na svetovnem tržišču.

K sodelovanju vabimo tudi vas. Če imate znanje, ki bi ga delili z drugimi navtiki, da bi njihovo plovbo naredili bolj varno, vas vabimo k sodelovanju. Pokličite nas na (031) 30 30 86, ali pa nam pišite na alaris@alaris.si in z veseljem bomo objavili tudi vaše prispevke.