Med 29. marcem in 5. aprilom 2014 je, s štartom v Biogradu na Moru in ciljem v Portorožu, potekala že tretja tradicionalna “Regata Treh dežel”. Letos je sodelovalo 7 posadk iz petih držav (Slovenije, Avstrije, Hrvaške, Rusije in Poljske).

Novost letošnje regate je bila, da časovno regate niso bile omejene, tako je prva regata, s pričetkom v Biogradu na Moru in ciljem v Malem Lošinju , trajala kar 25 ur za prvo posadko in 29 ur za zadnjo posadko. V Malem Lošinju so sicer bili planirani tudi “tehnični plovi”, ki pa so bili zaradi poznega prihoda v cilj odpovedani. Nadaljevali smo naslednji dan in sicer z navigacijo do Pule, oba dneva sta bila zaznamovana z obilo sonca in zmernimi vetrovi iz JZ do SZ. Že druga noč na  morju, jadralci so v Pulo namreč prispeli okrog polnoči, je dokaj utrudila jadralce. Naslednji dan smo se s štartom premaknili malenkost proti Rovinju, vendar že malo naprej od Brionov nas je dočakal lep zahodnik, ki je posadke pripeljal do Novigrada, kjer je bila naslednja točka naše regate. Namestitev v dokaj novi marini Nautica pa je bil obliž na rane počitka željnih jadralcev. Istra tudi naslednji dan ni skoparila z vetrom, sicer oblačno vreme in pa zmeren jugo sta popestrila regato tega dne, ki se je zaključila pred Debelim rtičem. Vmes so jadrnice dosegale hitrosti tudi do 10 vozlov in več, vendar nas je v slovenskem morju pričakalo “olje” , kot radi rečemo. V Italiji kot tretji državi v naši regati nas je toplo sprejel Trst, kjer bi se marsikateri delavec Hrvaških in Slovenskih marin lahko veliko naučil! Zadnji dan nas je čakala še regata do Portoroža, ki je bila edina, ki smo jo žal že zaradi prej omenjenega brezvetrja morali odpovedati. Smo pa pred Piranom uspeli izpeljati dva tehnična plova, ki pa sicer ne štejeta za skupno uvrstitev na regati.

Morda še nekaj besed o jadralskem delu regate. Z izjemo Marjana Gorca in posadke Porta, so bile ekipe dokaj izenačene, kar je popestrilo celotno regato, saj se do konca regate ni vedelo kdo bo zasedel drugo in kdo tretje mesto. Vreme je bilo odlično in predvsem suho ter z različnimi smermi in jakostmi vetra. Na koncu lahko strnemo misli in rečemo, da je regata z obiskom kvalitetnih ekip in mednarodno udeležbo pridobila na kakovosti. Edini stvar, ki si jo organizatorji želimo spremeniti je pritegniti še več posadk, saj je kvota jadrnic, ki so na voljo 13. Zato že danes vabimo vse ljubitelje odprtomorskega jadranja, da se nam pridružijo na 4. tradicionalni “Regati treh dežel”.

Rezutati:

OFFSHORE:

1. Marjan Gorec, Porta sailing school, 2. Dane Hawlina, Burin racing team, 3. Mikhail Kazimirovsky, Baikal team, 4. Daniel Kušar, Ku Da sailing, 5. Vladimir Bunakov, Magnum 6. Andrej Hawlina, Tan 60 7. Martin Tiefenbacher, Procedo yachting.

INSHORE:

1. Marjan Gorec, Porta sailing school, 2. Dane Hawlina, Burin racing team, 3. Vladimir Bunakov, Magnum, 4. Daniel Kušar, Ku Da sailing, 5. Andrej Hawlina, Tan 60 , 6. Mikhail Kazimirovsky, Baikal team , 7. Martin Tiefenbacher, Procedo Yachting.