Slovenska obala bo konec tedna gostila več kot 600 jadralcev na dveh prizoriščih. V Izoli se bodo pomerili jadralci v petih jadralnih razredih, med njimi so trije olimpijski, v Portorožu pa mladi jadralci v razredu Optimist. Obe regati imata za seboj že bogato, več kot dvajsetletno zgodovino.

V petek bodo jadrnice zapolnile morje pred Izolo ter Piranski zaliv. V Izoli se bo v organizaciji jadralnega kluba Burja odvijal že 27. Izola Spring Cup, ki je že vrsto let ena izmed najbolj cenjenih regat za olimpijske razrede Laser Standard, Laser Radial in 470 ter za neolimpijska razreda 420 ter Laser 4.7. Organizatorji so letos še posebej ponosni, saj je mednarodna jadralna zveza regato rangirala enako visoko kot evropska prvenstva, kar bo pomenilo, da si bodo udeleženci lahko prijadrali lepo število točk za napredovanje po svetovni jakostni lestvici.

V Piranskem zalivu bo jadralni klub Pirat že 22. organiziral Velikonočno regato za najštevilčnejši mladinski jadralni razred Optimist. Obiskovalcev je na regati vsako leto več, letos jih v Portorožu pričakujejo več kot 400. Poleg domačih jadralcev, bodo nastopili jadralci iz Nemčije, Avstrije, Italije, Madžarske, Češke. Za mnoge izmed njih regata šteje kot izbirna regata za izbor državnih reprezentanc.

“Regati v Izoli in Portorožu sta, poleg Europa Cup-a v Kopru, ki se je odvila pred dvema tednoma, največji in najpomembnejši prireditvi za slovensko jadranje v organizacijskem smislu, saj privabita odlične tuje jadralce v Slovenijo in tako omogočita merjenje vseh naših jadralcev s številno tujo konkurenco. Sta zelo pomembni za promocijo jadranja v Sloveniji kot tudi promocijo Slovenije v jadralskem svetu. Zagotovo pa sta ti dve regati pomembni tudi za lokalni turizem, saj na račun njih na obali ustvarimo tudi do 6.000 nočitev. Zato bi si obe regati zagotovo zaslužili več denarne pomoči lokalne skupnosti. Posebna pohvala gre klubskim delavcem jadralnih klubov Burja in Pirat, ki leto za letom prostovoljno pomagajo na obeh regatah in poskrbijo za organizacijo tekmovanj na zelo visokem nivoju,” je nekaj dni pred regato povedal predsednik krovne jadralske organizacije Aljoša Tomaž.

Organizatorji na obeh regatnih poljih si močno želijo lepega vremena z vetrom, ki bi naredil obe prireditvi še veličastnejši in vabijo vse športne navdušence, da si regati tudi ogledajo.

Foto: JK Pirat