Portorož že utripa v ritmu optimizma! Rekordnih 500 mladih jadralcev je prijavljenih na 22. Velikonočno regato za razred optimist, ki jo od jutri do nedelje gosti Jadralni klub Pirat iz Portoroža. Gre za najpomembnejšo regato za optimiste v tem delu Evrope ter za najštevilčnejšo regato v Sloveniji, ki je letos privabila še več jadralcev kot prejšnja leta. Vse številčnejša udeležba dokazuje odlično organizacijo članov JK Pirat ter prijetno spomladansko klimo, ki jo nudita Piranski zaliv in portoroški turistični delavci, ki jim 500 mladih ter njihovi starši, trenerji in drugi spremljevalci lepo obogatijo začetek turistične sezone.

V 22-ih letih se je portoroška Velikonočna regata uveljavila kot najpomembnejša regata za razred optimist v tem delu Evrope in kot ena od treh najpomembnejših v Evropi, že vrsto let pa slovi tudi kot najštevilčnejša jadralna regata v Sloveniji. Vsako leto se je udeleži veliko število mladih tekmovalcev v starosti od 7 do 15 let. Letošnja udeležba je rekordna, prijavljenih je 500 jadralcev iz 11 držav in več kot 150 različnih klubov.

Po državah so jadralci zastopani takole:

Italija: 158 jadralcev iz 19 klubov
Nemčija: 136 jadralcev iz preko 80 klubov
Avstrija: 59 jadralcev iz 22 klubov
Slovenija: 44 jadralcev iz 6 klubov
Turčija: 34 jadralcev iz 4 klubov
Češka: 17 jadralcev iz 4 klubov
Madžarska: 22 jadralcev iz 5 klubov
Srbija: 11 jadralcev iz 4 klubov
Hrvaška: 11 jadralcev iz 3 klubov
Slovaška: 5 jadralcev iz 1 kluba
Malta: 3 jadralci iz 1 kluba

Največ jadralcev prihaja iz Nemčije in Avstrije, saj za ti dve državi Velikonočna regata predstavlja tudi izbirno regato za izbor državne reprezentance. Jadralci prihajajo tudi iz sosednjih Italije, Hrvaške, Madžarske ter Slovaške, Češke, Turčije, Srbije, Malte. Velikonočna regata šteje tudi kot izbirna regata za sestavo slovenske reprezentance.

Vera Maraspin Čarman, vodja organizacije Velikonočne regate pri JK Pirat: »V prejšnjih letih smo imeli rekordno udeležbo 400 jadralcev, letos jih je prijavljenih kar 500. V klubu jih že od prejšnjega konca tedna pridno trenira 200, danes pa pričakujemo še nadaljnjih 300 mladih jadralcev. V naslednjih dneh pričakujemo ugodne vremenske razmere in se veselimo njihovih bojev. Predvidenih je devet plovov; ker je zelo veliko jadralcev, jih bomo razdelili v šest skupin, med seboj se bodo bojevali glede na dodeljeno barvo zastavice in tako se bo lahko vsak jadralec pomeril z vsakim.«

Jadralni klub Pirat bo tudi letos mladim jadralcem za popestritev regatnega dne po vrnitvi na obalo pripravil spremljajoče dejavnosti – zabavo z risanjem in nagradami za najlepše risbe ter nagradno žrebanje zanimivih in predvsem uporabnih nagrad. Letos je glavna nagrada jadrnica optimist, poleg te pa na mlade jadralce čaka še cela vrsta drugih dragocenih nagrad, od jader, jamborov, različne jadralske opreme in podobnega.

Vera Maraspin Čarman: »V velikem šotoru bomo imeli animacijo za otroke, ki pridejo z vode, ter za tiste, ki zaradi vremenskih razmer morda tistega dne ne bi jadrali. Otroci bodo risali, za vsak izdelek bodo tudi nagrajeni. Dvakrat jim pripravljamo obilno zakusko, v nedeljo, na zadnji regatni dan, pa bo podelitvi pokalov najboljšim sledilo žrebanje največjih nagrad, med katerimi, že tradicionalno, izstopa žrebanje jadrnice optimist. Vsako leto gre v drugo državo in zelo lepo je videti, kako zelo se nove jadrnice veselijo klubi in jadralci.«

V celotno organizacijo regate, katere priprava se začne že nekaj mesecev prej, je vključenih okrog 50 prizadevnih članov JK Pirat. V treh dneh regate poskrbijo za nemoten potek dogajanja v zadovoljstvo jadralcev in njihovih staršev, trenerjev ter ostalih spremljevalcev.

Velikonočna regata pa ni le pomemben športni dogodek, temveč v prazničnih velikonočnih dneh predstavlja tudi prijetno turistično popestritev dogajanja v Portorožu, turističnim delavcem, ki 500 mladim, njihovim staršem in trenerjem nudijo namestitev in gostinske usluge, pa tudi lep začetek nove sezone. Lea Šuligoj s Turističnega združenja Portorož: »Tovrstni dogodki so zagotovo izredno zanimivi za našo turistično destinacijo, ne samo zaradi popestritve dogajanja, temveč tudi zaradi promocije. Šport in s športom povezani dogodki so tudi eden izmed pomembnih turističnih produktov, ki nam omogočajo, da se turistični obisk porazdeli preko celega leta.«

»Lepo vabljeni na slovensko obalo, preživite prihajajoči konec tedna z nami,« prijazno vabijo predsednik JK Pirat Peter Polič in njegova ekipa.