V soboto se je v Portorožu v organizaciji JK Pirat uspešno zaključila tradicionalna, že 22. Velikonočna regata za razred optimist. Kar 459 jadralcev je prišlo iz 11 držav, kar je rekordno število v vseh dosedanjih 22 letih regate. Že v petek, na prvi regatni dan, je organizacijskemu odboru uspelo izpeljati tri regate, kar je bilo dovolj za veljavnost celotne Velikonočne regate. Na regati je nastopilo tudi 44 slovenskih jadralcev, najboljše se je uvrstil Rok Verderber iz domačega kluba JK Pirat na odlično skupno drugo mesto, Mara Turin (JK Izola) pa je bila v skupni razvrstitvi sedma in prva med deklicami.

V 22-ih letih se je portoroška Velikonočna regata uveljavila kot najpomembnejša regata za razred optimist v tem delu Evrope in kot ena od treh najpomembnejših v Evropi, že vrsto let pa slovi tudi kot najštevilčnejša regata v Sloveniji. Vsako leto se je udeleži veliko število mladih tekmovalcev v starosti od 7 do 15 let. Letos je privabila še več jadralcev kot prejšnja leta, zajadralo jih je kar rekordnih 459, prišli so iz enajstih držav in preko 150 jadralnih klubov.

Spremenljive vremenske razmere so jadralcem v treh regatnih dneh ponudile tako sonce kot dež ter veter jakosti dobrih desetih vozlov, pa do zelo šibkega vetra, zaradi katerega je bilo treba zadnjo regato predčasno prekiniti.

Prvi regatni dan je minil v soncu in blagem termičnem vetru in jadralcem ponudil prijetne jadralske pogoje, organizatorju pa možnost za izpeljavo treh od štirih predvidenih plovov. Zaradi velikega števila prijavljenih jadralcev jih je organizacijski odbor razdelil v šest skupin, in da bi bila tekma kar najbolj poštena, se je vsaka skupina pomerila z vsako. Tri izpeljane regate so bile že dovolj za regularnost celotne Velikonočne regate, ki za avstrijske in nemške jadralce šteje kot izbirna za uvrstitev v državno reprezentanco, kot ena od kriterijskih regat za izbor reprezentance pa šteje tudi za slovenske jadralce.

Miro Čarman, predsednik regatnega odbora: »Za regatni odbor je bil prvi regatni dan zelo naporen, saj nastopa veliko zelo mladih jadralcev, pretežno neizkušenih in nevajenih velikih regat, ki so nam povzročali preglavice na startni liniji, zato smo naredili samo tri od načrtovanih štirih plovov. Imeli pa smo srečo z vremenom, blag veter je bil ravno primeren za to kategorijo jadralcev.«

V soboto je jadralce pozdravilo oblačno nebo, ravno med izplutjem pa jih je osvežila še krajša ploha. Čeprav je zjutraj kazalo na šibek veter, je čez dan lepo zapihalo, namerili so tudi do 11 vozlov severozahodnega vetra, ki je čez dan obrnil na burjo. Nestabilen veter spremenljivih smeri je povzročil nekaj preglavic regatnemu odboru, ki je moral kar nekajkrat popravljati startno in ciljno črto ter oznake. Popoldne je morje nekoliko vzvalovilo, kar je dodalo regati še nekaj težavnosti in adrenalina.

»Da bi izkoristili ves veter, ki je bil na voljo v našem zalivu, smo se morali odpraviti precej daleč od obale, med savudrijski rt in Piran. Veter je bil severni, med zadnjim plovom je obrnilo celo na burjo, tekmovalci zadnje skupine pa so v cilj prihajali z zadnjimi sapicami. Imeli smo manjše težave na startu kot prvi dan, kar kaže, da so se jadralci medtem že nekaj naučili, je pa bil veter močno spremenljive smeri, zato smo morali stalno premikati startne in ciljne barke ter boje,« je povedal Miro Čarman.

Danes, na zadnji regatni dan, je že zjutraj deževalo in tudi vetra je bilo malo. V šibkem vetru so uspeli odjadrati plov za prvo skupino in polovico naslednjega, potem pa je veter žal popolnom padel in regato je moral regatni odbor prekiniti in predčasno zaključiti. Tako kot končni veljajo sobotni rezultati.

Zmagal je italijanski jadralec Antonio Persico (4 točke), na odlično drugo mesto se je uvrstil domači jadralec JK Pirat Rok Verderber (5 točk) in na tretje Avstrijec Saje Yannis (7 točk). Med najboljših deset so se uvrstili kar trije slovenski jadralci, na sedmo mesto absolutno in na zmagovalno med deklicami Mara Turin iz JK Izola (16 točk) ter na skupno osmo Klemen Semelbauer iz JK Pirat (19 točk).

Rok Verderber: »Regata je bila dokaj težka, ostali jadralci so mi dihali za ovratnik. Pogoji so bili lahki, saj ni bilo pretirano veliko vetra. Z organizacijo sem zadovoljen, s svojim rezultatom pa tudi.«

Mara Turin: »Konkurenca je bila močna, bilo je kar težko, pogoji so bili drugačni, kot sem jih navajena, saj je veter veliko obračal, en dan je bilo tudi dosti vala in ne dovolj vetra. Mislim, da sem uspela dobro odjadrati, čeprav bi lahko bila boljša. Ne primerjam se z dekleti, ker med njimi ni prave konkurence.«

Klemen Semelbauer: »Uvrstitev ni bila perfektna, lahko bi bilo dosti boljše. Med konkurenti je bilo deset jadralcev res dobrih in z njimi smo se lahko primerjali. Regata je bila lepo organizirana, tudi pred klubom je zdaj več prostora za jadralce, ki jih je bilo letos še več kot prejšnja leta.«

Jadralni klub Pirat je tudi letos mladim jadralcem za popestritev regatnega dne po vrnitvi na obalo pripravil spremljajoče dejavnosti – zabavo z risanjem in nagradami za najlepše risbe ter nagradno žrebanje zanimivih in predvsem uporabnih nagrad. Tudi letos je bila glavna nagrada jadrnica optimist podjetja Devoti, poleg te pa so mladim jadralcem podelili še celo vrsto drugih dragocenih nagrad, od jader, jamborov, različne jadralske opreme in podobnega. Optimist je šel letos že drugič zapored v Nemčijo, prejel pa ga je jadralec jadralnega kluba WSCG E.V. Hendrik Edmund Peters. »Tukaj v Portorožu je zelo lepo, tudi regata je bila dobra, danes sem se uvrstil celo med najboljših 40. Moj 'stari' optimist je star komaj dober mesec, a bom odslej jadral z novim, starega pa bom podaril sestri,« je veselo povedal Hendrik.

Na današnji slovesni podelitvi je nekaj besed spregovoril tudi predsednik Jadralne zveze Slovenije Aljoša Tomaž: »V imenu Jadralne zveze Slovenije izrekam dobrodošlico vsem prisotnim jadralcem. Gre za lep, tradicionalen dogodek, zbralo se je res veliko število jadralcev. Vsem se zahvaljujem za prisotnost in upam, da se vidimo tudi prihodnje leto, ko upam, da nam bo Eol še nekoliko bolj naklonjen.«

Vera Maraspin Čarman: »Izjemno smo veseli, da nam je regata tako lepo uspela. Letos smo imeli rekordno število udeležencev. Vreme nam je bilo delno naklonjeno, vendar smo vsak dan uspeli izpeljati kak plov, razen danes, ko nam jo je veter dokončno zagodel. Skupaj smo izpeljali pet plovov, tako da se je najslabši plov lahko odštel in jadralci so zadovoljni. Podelili smo tudi glavno nagrado, optimista, in letos je šel ponovno v Nemčijo. Izjemno dobro so se odrezali tudi slovenski jadralci, saj sta kar dva jadralca iz našega kluba, Rok Verderber in Klemen Semelbauer, zasedla vidni mesti, drugo in osmo, odlična pa je bila Tudi Mara Turin, ki je zmagala med deklicami.«

Velikonočna regata pa ni le pomemben športni dogodek, temveč v prazničnih velikonočnih dneh predstavlja tudi prijetno turistično popestritev dogajanja v Portorožu, turističnim delavcem, ki skoraj 500 mladim, njihovim staršem in trenerjem nudijo namestitev in gostinske usluge, pa tudi lep začetek nove sezone. Lea Šuligoj s Turističnega združenja Portorož:»Tovrstni dogodki so zagotovo izredno zanimivi za našo turistično destinacijo, ne samo zaradi popestritve dogajanja, temveč tudi zaradi promocije. Šport in s športom povezani dogodki so tudi eden izmed pomembnih turističnih produktov, ki nam omogočajo, da se turistični obisk porazdeli preko celega leta.« V JK Pirat so veseli, da jim je podporo in čestitke ob uspešno izpeljani regati izrekel tudi župan Peter Bossman.