Luška kapitanija Split je v sodelovanju s Pomorsko policijo, v četrtek 3.7. izjedla akcijo Varnost na morju 2014, s katero nadzirajo povečan pomorski promet v poletni sezoni. V akciji je sodelovalo šest plovil Luške kapitanije Split in eno plovilo Luške kapitanije Ploče.

Poostren nadzor pomorskega prometa se je izvajal na širšem področju Luške kapitanije Split. Tokrat so nadzirali plovbo na področju Omiša, Baške Vode, Makarske, Podgore, Igran, Bola na otoku Braču, Jelse na otoku Hvaru, na otoku Visu, Hvaru, Pkalenih otokih, Rogaču na Šolti, ter na otokih Drvenik Veli in Drvenik Mali.

V akciji je bilo pregledanih 74 plovil od tega 6 ladij, 10 jaht in 58 bark, med katerimi jih je 35 plulo pod Hrvaško zastavo 23 pa pod tujimi zastavami. Zaradi prekrškov so izdali dva opomina, eno mandatno kazen, 16 prekrškovnih nalogov in podali dva obtožna predloga.

Trije prekrški so bili glisiranje preblizu obale, na področju kjer je to prepovedano. Ostali prekrški so se nanašali na nepopolno dokumentacijo na plovilu. Eno izmed plovil ni imelo na krovu potrdila o plačanih stroških prijave, drugo plovilo pa na krovu ni imelo nikakršnih dokumentov.

Delavci Luške kapitanije Split so napisali plačilne naloge za prekrške v skupni višini 19.100 HRK (2500,00 EUR).

Podobne akcije se bodo odvijale preko celotne poletne sezone. Upoštevajte pravila za varno plovbo na morju in pravočasno preverite, če imate na plovilu vse potrebne dokumente za plovbo.