Tina Mrak in Veronika Macarol sta že krepko sredi regatne sezone. Letos je ta zanju še posebej napeta, saj bo svoj vrhunec doživela na svetovnem prvenstvu za olimpijske razrede septembra v španskem Santanderju, kjer se bodo že podeljevale prve olimpijske norme, v ženskem 470 jih bo zaslužilo deset najbolje uvrščenih držav.

Tina in Veronika sta z nastopom v regati za medalje na zelo dobrem sedmem mestu zaključili tretjo letošnjo regato ISAF svetovnega pokala v francoskem Hyeresu. Na prvi letošnji regati ISAF svetovnega pokala v Miamiju, pred katero sta se ogrevali še na Severnoameriškem odprtem državnem prvenstvu (4. mesto), sta bili četrti, na drugi regati v Palmi na španskem otoku Mallorka pa prav tako sedmi.

Palma

»Na Palmo sva prišli dober teden pred regato, saj sva morali preizkusiti še nekatere stvari na novi jadrnici, s katero sva takrat prvič nastopili. Pogoji na treningih so bili zelo dobri, ko pa se je pričela regata, so se močno spremenili in bili zelo nenavadni – zapihal je veter z obale zelo spremenljive smeri in jakosti, veliko je bilo lukenj. Skupno sedmo mesto je sicer lep rezultat, a bi lahko jadrali boljše. Tudi z barko sva zelo zadovoljni, s hitrostjo sva konkurenčni. Sedaj ne moreva več iskati nobenih izgovorov v opremi. Nastopilo je okoli 50 ekip in zamudili sva kar nekaj priložnosti, sicer bi lahko bili uvrščeni med pet najboljših. Ostaja nama nekoliko grenak priokus, saj nama na vsaki regati zmanjka le malo, tako v Miamiju kot na Palmi. V bodoče se bova morali boriti še bolj ostro, za vsako mesto. V nekaterih regatah sva tudi tokrat slabo startali, sicer pa nama največ težav dela zbranost, koncentracija, zato v nekaterih ključnih situacijah nisva najbolje odreagirali,« pove Tina.

Tudi njun trener Tomaž Čopi nastop na Palmi ocenjuje kritično: »Žal smo treninge na Palmi podrejali prihodu kontejnerja iz ZDA. Seveda je kontejner zamujal in s tem so se nam treningi krajšali. Zato pa so bili ti dnevi, ki so nam ostali, intenzivnejši. Regata je bila po svoje zanimiva. Seveda čisto nasprotje tednu treninga! A kakorkoli, bila je enaka za vse. Punci bi lahko bolje odvozili. Veliko negativnih točk se je nabralo preko tedna. Rak rana, slabi starti, so se občasno nadaljevali. Sta pa pozicijo reševali skozi regato. No, bilo je vsega. Enkrat sta jo reševali, drugič slabšali. Na kratko, kot sem tudi njima povedal, to je bila 'še ena regata izgubljenih priložnosti.'


V čem so tekmice boljše? »Zagotovo je velika prednost najboljših tehnika vožnje, saj so suverene v vseh manevrih, pri vožnji, dviganju in pospravljanju spinakerja, na startih ... tem puncam se nikoli nič ne zaplete, pri njih je vedno vse kot mora biti,« iskreno prizna Tina. »Na treningih je tako tudi pri nama, na regati pa očitno kloniva pod pritiskom. Tomaž pravi, da morava na regati zgolj odjadrati kot na treningu, pa bo vse v redu. A na regati so veliko zahtevnejši pogoji, tudi bistveno več bark je prisotnih in vse skupaj je tudi psihološko bolj zahtevno.« Letos sta se dekleti zato povezali s športnim psihologom Matejem Tuškom, ki skrbi za njune psiholške priprave, predvsem delajo na koncentraciji pred regato, kar je dekletoma v veliko pomoč.

Hyeres

Tina in Veronika sta bili v Hyeresu sami, saj je bil Tomaž Čopi tokrat zadržan zaradi nastopa na regati RC44 v portugalskem Cascaisu. Pred odhodom pa jima je dal vrsto napotkov in priporočil: »V Hyeres sta odpotovali s staro jadrnico in jamborjem. Tudi jadra so že v slabšem stanju. Vseeno je bil moj glavni napotek jadrati sproščeno, a odjadrati regato na čim višjem nivoju! Dal pa sem jima še eno nalogo. Vsaj pet regat mi morata z njune jadrnice fotografirati tako Novozelandki kot Francozinji zadnjo stranico v cilj :) ... taka da sta oni spredaj, seveda. No, pa da vidimo :)« V Hyeresu je konkurenca še močnejša. Tina je pred odhodom povedala: »Poskusili bova sproščeno odjadrati in iz tega iztržiti največ. Radi bi izboljšali mesto iz Palme in se uvrstiti med najboljših pet, če bova zbrani in dobro odpeljali, lahko tudi med tri. Kar nekaj je posadk, ki se v vsakem plovu lahko uvrstijo med najboljše, zato morava tudi midve izboljšati povprečje dobro odpeljanih plovov. Niso pa tekmice nepremagljive.« Po nastopu pa: »Regato sva začeli nekoliko slabše kot sva si zadali. Prve dni sva imeli problem predvsem s štarti, kar sva kasneje izboljšali in se takoj povzpeli po lestvici. V sobotnem medal race-u sva štartali dobro in bili prvo orco v ospredju na tretjem mestu. Drugo orco je veter nenadno pojačal, bili sva četrti. V zadnji krmi proti cilju pa sva ostali izven močnejšega vetra, zaradi česar sva izgubili dve mesti. Skupno sva regato zaključili na 7. mestu.«

Tomaž Čopi po regati: »Punci sta sami sebi dokazali, da kljub zamenjavi jadrnice (iz nove na staro) in uporabi starih jader znata in zmoreta vrhunskih rezultatov. Do zamenjave je prišlo, ker sem si domislil, da je zdaj pravi čas, da s katero koli opremo lahko dosegata dobre rezultate. In le tako lahko vidita, da sta oni dve tisti, ki peljeta jadrnico naprej čim hitreje!«

Medtem je izšla že tudi nova ISAF lestvica, na kateri sta Tina in Veronika na 5. mestu v razredu 470W.

Načrti

Dekleti celotno letošnjo regatno sezono podrejata enemu samemu cilju – čim boljši pripravljenosti na svetovnem prvenstvu za olimpijske razrede septembra v španskem Santanderju. »Santander je kraj, kjer se bo odvijalo svetovno prvenstvo! Tina in Veronika vesta, kaj morata narediti. Jaz kot trener pa imam eno veliko željo, in to je medalja,« je bil kot vedno jasen Tomaž Čopi.

»V ženski 470 bo normo dobila polovica držav, ki bodo nastopile na olimpijadi, to je deset. Imava dobre možnosti, a vseeno, vsak lahko naredi kakšno napako, ali pa dobro odjadra. Sigurno bodo vsi dali od sebe največ,« sta realni Tina in Veronika.

Čeprav se dekleti na regatah svetovnega pokala že nekaj časa uvrščata med najboljše, jima vsakič le malo zmanjka do uvrstitve na stopničke. Tomaž Čopi: »Vzrokov je lahko veliko, malo ... pomembno je, da vsakič vemo, kateri so! Ko rešujemo enega, se lahko pojavi kakšen tretji. Niso pa ti vzroki alarmantni ali nerešljivi. Veliko jih je v glavi. Jadrati znata, in to dobro!«