Pred nekaj minutami se je z regato za odličja v Atenah zaključilo odprto evropsko prvenstvo za razred 470, na katerem sta v ženski konkurenci nastopili tudi Tina Mrak in Veronika Macarol iz JK Pirat. Tina in Veronika sta z odličnim jadranjem v zadnjih dneh regate močno napredovali in zaključili z bronom v evropski razvrstitvi in na petem mestu v absolutni razvrstitvi.

Prvenstvo se je začelo s tremi dnevi kvalifikacij, ki so jima sledili trije dnevi finalnih plovov. Prve dni je bilo vetra malo, kar našima dekletoma ne odgovarja najbolje, kar so kazali tudi rezultati. Ko je v zadnjih dneh prvenstva nekoliko zapihalo, so se tudi njune uvrstitve močno popravile in redno sta se uvrščali med najboljših pet v konkurenci 51 sodelujočih posadk. To je bilo dovolj, da sta v današnjo regato za odličja zajadrali s skupnega petega mesta in tretjega v evropski razvrstitvi. Prav to uvrstitev sta dekleti pred prvenstvom navedli tudi kot cilj svojega tokratnega nastopa: »Pred nama je evropsko prvenstvo odprtega tipa, na katerem bodo tudi vse najboljše svetovne jadralke. Konkurenca bo močna, midveve pa ciljava visoko, med najboljših pet absolutno in na stopničke v evropski konkurenci,« sta povedali pred odhodom.

V današnji regati za medalje, v kateri je nastopilo le deset najboljših iz finalnih serij, sta dekleti nekoliko izgubili in zaključili na devetem mestu, kar pa je bilo ob prednosti, ki sta jo imeli iz prejšnjih regat, dovolj za ubranitev uvrstitve. Evropsko prvenstvo tako zaključujeta z bronom, v odprti konkurenci pa na petem mestu.

Tina in Veronika po današnjem nastopu: »Po nekoliko slabšem startu sva se odloči za desno stran, ki je bila sicer vetrovno slabša, vendar sta bili tam francoski in nemški posadki, ki bi nama edini lahko vzeli tretje mesto, zato sva jih morali pokrivati. Na prvo privetrno bojo smo vse tri prišle med zadnjimi, a midve v prednosti. V drugi stranici v veter sva se nekoliko bolj osredotočili na angleški jadralki, Francozinji sta se odločili za levo stran, dobili dober veter in prišli naprej. Vseeno, bilo je dovolj, da sva obdržali tretje mesto v evropski konkurenci, kar je bil naš cilj.«

Tino Mrak in Veroniko Macarol je spremljal trener Tomaž Čopi.

Zmago na letošnjem evropskem prvenstvu ponovno slavita lanski evropski prvakinji in aktualni svetovni podprvakinji, Avstrijki Lara Vadlau in Jolanta Ogar, na drugo mesto v absolutni konkurenci sta se uvrstili Britanki Jannah Mills in Saskia Clark, na tretje mesto pa novozelandski jadralki in aktualni svetovni prvakinji Jo Aleh in Polly Powrie. Četrti sta Američanki Anne Haeger in Briana Provancha in peti naši Tina Mrak in Veronika Macarol.

V razvrstitvi za evropsko prvenstvo sta naslov aktualnih evropskih prvakinj ubranili Avstrijki Lara Vadlau in Jolanta Ogar, srebrni sta Britanki Jannah Mills in Saskia Clark in bronasti naši Tina Mrak in Veronika Macarol.

Odlična uvrstitev naših deklet na evropskem prvenstvu je zelo dobra popotnica za nastop na svetovnem prvenstvu razreda, od 8. do 21. septembra v španskem Santanderju, kjer bodo jadralci svojim državam že skušali prijadrati prva olimpijska mesta. V ženskem 470 bo tokrat na voljo deset mest za deset najbolje uvrščenih držav.