Ena najspektakularnejših in najatraktivnejših luksuznih jadrnic Maltese Falcon trenutno jadra po Jadranu.

Jadrnica, ki pritegne poglede tudi tistih, ki jih navtika ne zanima, je iz Dubrovnika v soboto vplula v marino Porto Montenegro v Tivatu.

Jadrnica ima poseben sistem jader imenovan dyna rig, ki ga le redko zasledimo. Kljub temu, da izgleda izjemno zapleteno, lahko vsa jadra na tej jadrnici upravlja samo ene oseba. Sistem je računalniško voden, jadra pa premikajo elektro-hidravlični vzvodi. Jadrnica Maltese Falcon je bila zgrajena v turški ladjedelnici v Tuzli. Luksuzno jahto so oblikovali v podjetju Perini Navi njen prvi lastnik pa je bil Američan Tom Perkins. Maltese Flacon velja za eno največjih jadrnic v privatni lasti. V dolžino meri 88 metrov, v širino pa 12,6 m. Njena teža znaša 1.290 ton. Posadka šteje 18 članov. Ker gre za luksuzno jadrnico je namenjena prevozu le 16 potnikov. S polnimo jadri v ugodnem vetru dosega hitrost plovbe vse do 19,5 vozla. Cena jadrnice, ki je bila zgrajena leta 2006 je bila 300 mio USD. Od leta 2009 je njen lastnik Elena Ambrosiadou, članica investicijskega sklada.

Kljub temu, da je v marini Porto Montenegro trenutno nekaj še bistveno večjih jaht, pa nedvomno Maltese Falcon pritegne največ pozornosti.