Weather Maps je nova aplikacija za spremljanje vremena na področju Dalmacije. Ker Dalmacija ni pokrita z radarsko sliko vremena, je aplikacija izjemno dobro nadomestilo za spremljanje trenutnega vremena in razvoja vremena v prihodnosti.

Notranjost Hrvaške pokrivata radarja, ki sta nameščena na Bilogori in Osjeku in številni radarji v sosednjih državah. Slabo pa je pokrito področje Jadrana. Meteorološki radar v Sloveniji pokriva le del severnega Jadrana, Italijanski pa le odprto morje Jadrana. Tako večina hrvaške obale ostaja nepokrita z meteorološkim radarjem.

Zakaj je dobro imeti podatke o oblačnosti in padavinah?

Radarski posnetek oblakov in padavin nam prikazuje njihovo stanje v realnem času. Odkriva njihov položaj, vrsto padavin, njihovo intenzivnost ter smer v katero se gibajo. Prav tako nam prikazuje gibanje nevihtnih oblakov. Letošnje leto smo doživeli na področju Jadrana že številne vremenske ekstreme, zato je spremljanje vremena še toliko bolj pomembno za varno plovbo. Rešitev za manjkajoči radar je predstavil nemški WeatherOnline. Rešitev je dosegljiva na spletni strani na naslovu: http://www.wetteronline.de/wetterradar, za mobilne naprave pa je na voljo za sistema Android (Povezava) in iOS (iPhone, Ipad) (Povezava).

Kaj prikazuje aplikacija

- satelitski in radarski posnetki
- električna praznenja iz oblakov
- posodabljanje na 15 min
- povečava (z omejitvijo)
- pregled stanja za 1 uro nazaj
- ocenjena napoved premika oblakov in padavin za naslednjo uro
- napoved za 24 ur
- avtomatska detekcija vaše pozicije

Padavine so prikazane glede na njihovo intenzivnost v petih različnih odtenkih. Prikazana so tudi področja kjer pada toča, sneg ali pa se pojavlja grmenje.

Vse različice aplikacije so za uporabnike brezplačne z nekaterimi omejitvami. Za doplačilo 2,69 EUR na mesec ali 14,99 EUR letno pa boste prejeli Premium različico, ki dodatno omogoča:

- podrobnejša povečava (zoom)
- podrobnosti do 2 km
- prikaz se posodablja na 5 min
- ni reklamnih sporočil
- posamezen uporabnik lahko uporablja aplikacijo na 5 različnih napravah

Christoph Brömling, meteorolog WetterOnline-a, je povedal: "Združevanje radarske slike, satelitskega posnetka, podatkov z meteoroloških postaj in prognostičnih modelov nam daje možnost, da prikažemo kar najboljše meteorološko stanje nad Evropo. Poznamo problem pokritja Dalmacije z radarjem in upam, da bo naša izdelek pomagal to nadomestiti. Vsakodnevno delamo na proučevanju našega prikaza in izboljševanju le tega."

Hrvaški Crometeo že mesec dni spremlja prikaz na WetterOnline predvsem za področje Dalmacije. Na podlagi njihovega spremljanja, priporočajo aplikacijo vsakemu navtiku, ki pluje na področju Dalmacije. Spremljanje priporočajo predvsem, ko se preko jadrana premeščajo atmosferske spremembe. Prikaz oblakov in padavin v aplikaciji je zelo dober. Če so podatki 100% točni bi lahko preverili le z radarjem, ki ga pa žal ni. Aplikacija ima zelo dober prikaz stanja na terenu. Zelo dobro prikazuje strele. Izjemno dobro se izkaže pri prikazovanju padavin. Nikjer drugje na internetu ne boste našli boljšega prikaza infrardečih satelitskih posnetkov oblačnosti ponoči.

Povzeto po Crometeo.hr