Nevihta, ki se je v noči s četrtka na petek s severnega Jadrana premikala proti južnemu, je močno zaposlila reševalne ekipe.

Prvo reševalno akcijo so morali začeti izvajati ob 23.01 uri, ko so z jadrnice Bavaria 46 opravili nujni klic, da so s plovilom nasedli na otoku Žutska Aba nedaleč od otoka Žuta. V času nesreče je bilo na jadrnici 10 članov posadke, med njimi trije otroci. Ko je reševalno plovilo prispelo na kraj nesreče, so ugotovili, da je celotna posadka, ki prihaja iz Italije nepoškodovana. Na kraj nesreče so poklicali komercialno plovilo za reševanje na morju, ki je jadrnico rešilo in jo odvleklo do marine Kornati v Biograd na moru, kamor so prispeli ob 02.30 uri. Jadrnica je v lasti hrvaškega čarterskega podjetja.

Takoj po prvem klicu so v reševalnem centru ob 23.08, že prejeli drugi nujni klic. Tokrat so klicali z enajst metrskega katamarana Gemini, na katerem je bilo devet članov posadke in hrvaški skipper. Plovilo je s trupom nasedlo na obalo. K sreči se trup ni poškodoval tako močno, da bi v plovilo udirala voda. Posadki je uspelo katamaran potegniti nazaj v vodo in z lastnim pogonom odpluti proti marini Hramina na otoku Murter, kamor so pripluli kmalu po polnoči.

Istočasno so v Splitu prejeli nujni klic z jadrnice Plukal, ki pluje pod nemško zastavo. Šest članska posadka, med katero so bili trije otroki so s svojo jadrnico nasedli v Mali luki, severno od otoka Murterja. Jadrnica k sreči ni utrpela večjih poškodb trupa, zato so na mesto nesreče napotili komercialno plovilo. Ob 01.30 so pričeli z reševanjem plovila, ki ga je izkušena ekipa kmalu potegnila nazaj v vodo.

Ob 23.54 uri je Pomorska policija Šibenik obvestila Center za reševanje, da je nasedla jadrnica Jasna na otoku Vinik na severni strani otoka Murterja. Na jadrnici, ki je v lasti čarterskega podjetja, je bilo devet italijanskih jadralcev. Ker je skipper katamarna Gemini, ki ga je pred kratkim rešil s skal, ravno plul v bližini nasedle jadrnice, so se s centrom za reševanje dogovorili, da bodo prevzeli posadko jadrnice Tanja na svoje plovilo in jo odpeljali do marine Hramina. Jadrnico Tanja so pričeli reševati, ko so to dopustili vremenski pogoji.

V jutranjih urah se je nevihta razbesnela na dubrovniškem področju. Ob 5:58 so klicali na pomoč z motorne jahte v bližini Cavtata. Jahti je spustilo sidro in veter jih je odnesel na obalo, kjer so nasedli. Ker med posadko ni bilo poškodovanih, so na kraj nesreče napotili komercialno plovilo za reševanje, ki je ob 6:30 prispelo na kraj nesreče. K sreči trup plovila ni bilo tako poškodovan, da bi vanj vdirala voda. Plovilo so odvlekli v zaliv Tiha.

Vse nesreče so se zgodile zaradi nenadnega močnega vetra, ki ga je povzročila nevihta. Kljub temu, da so vse službe stalno opozarjale na možnost nevihte, se nekaterim navtikom ni uspelo pravočasno skriti v varne zalive. K sreči v vseh nesrečah, ki so se zgodile v noči, nihče ni bil poškodovan in prav tako ni prišlo do onesnaženja morja.

Foto: slika je simbolična