Italijanski proizvajalec plovil Castoldi je izdelal plovilo, ki se samo poravna v primeru, da se prevrne. Plovilo je primarno namenjeno za reševanje na vodi, kdor pa si želi dodatne varnosti na morju, pa si bo sigurno zaželel novi Jet Tender 19.

Jet Tender 19 je novo plovilo, ki ima vgrajen sistem R.I.SE.R sistem, ki so ga razvili sami v podjetju Castoldi. R.I.SE.R je kratica za Recessed Inflatable Self Righting, sistem napihljive vreče, ki se avtomatsko aktivira, če se gumenjak prevrne. Ta sistem mu omogoča, da se gumenjak v primeru, da se prevrne, avtomatsko aktivira in plovilo vrne v pravo lego. Samo napihljiv balon se nahaja na krmi plovila. Sila napihovanja in vzgon povzročita, da se gumenjek obrne sam.

Večina plovil, ki so se sposobna sama obrniti v pravo lego, uporabljajo velik lok, ki zaradi vzgona povzroči, da se plovilo prične obračati nazaj v pravo lego. Ta 5,98 m dolgi gumenjak uporablja balon in CO2, ki se nahajata shranjena pod pokrovom na krmnem delu plovila. Ko se plovilo prevrne, se balon napolni s CO2. Na ta način so omogočili, da ima plovilo odprto in prehodno krmo, ki je izjemno pomembna pri reševanju iz vode.

Giacomo Castoldi, lastnik podjetja Castoldi je povedal: »Želeli smo izdelati reševalno plovilo, ki ne izgleda kot reševalno plovilo. Ker ne potrebujemo loka, plovilo izgleda kot klasičen gumenjak. Tako je naš Jet Tender 19 postal večnamensko plovilo. Je eleganten, izjemno kvaliteten, učinkovit, trden in seveda varen.«

Gumenjak ima vgrajen jet pogon in ima SOLAS certifikat. Dosega hitrosti do 37 vozlov.

Tehnične lastnosti:

Dolžina čez vse: 5,98 m
Širina: 2,44 m
Največja višina za shranjevanje: 1.03 m (spuščena sprednja zračna komora, zložena konzola)
Št. oseb (SOLAS):  5 + 1
Kategorija: (C.E.): C
Motor: 180 KM (Yanmar SOLAS)
Pogon: Castoldi waterjet Turbodrive 240 H.C.
teža plovila: 1,300 kg
rezervoar za gorivo: 140 l
Nosilnost (SOLAS): 711 kg
Največja hitrost: 37 knots manj naložen – 32 knots bolj naložen

Fotogalerija: 

Vir: http://www.castoldijet.it/