Santander, 16. september 2014 - Na svetovnem prvenstvu v olimpijskih jadralnih razredih se je danes končno spet jadralo. Tina Mrak in Veronika Macarol sta kvalifikacije zaključili na 9. mestu. Vasilij Žbogar v finnu po prvem tekmovalnem dnevu 13.

Na regatnem polju razreda 470 so danes imeli še največ vetrovne sreče, saj je na sunkih pihalo celo do 16 vozlov in tako uspešno, sicer en dan z zamudo, zaključili kvalifikacije. Tina Mrak in Veronika Macarol sta prvi plov končali kot 14., v drugem plovu pa prepričljivo zmagali, kar ju uvršča na skupno 9. mesto: “Prvo regato sva izbrali desno stran regatnega polja, ki je bila slabša in sva končali na 14 mestu. Drugo regato sva vodili vse od prve orce in zmagali. Jutri nadaljujemo v zlati skupini. Gasa naprej!”
Mladinki Eva Peternelj in Valentina Baruca sta z današnjim 25. in 26. mestom kvalifikacije zaključile na 52. mestu, od jutrišnjega dne dalje pa bosta jadrali v srebrni skupini. V vodstvu sta Britanki Mills in Clark pred Avstrijkama Vadlau in Ogar ter Nizozemkama Broekhuizen in Jongens.
V moški konkurenci slovenskima predstavnikoma Domnu Vasiču Stepančiču in Jakobu Božiču danes ni šlo tako, kot bi si želela. Oba štarta sta bila namreč prehitra in posledično diskvalificirana. Skupni rezultatov še ni, saj je polovica flote odjadrala plov manj.
Za finnaše bi se morali prvi plovi začeti že včeraj, a se to zaradi pomanjkanja vetra ni zgodilo. Danes so v 8-10 vozlih vetra uspeli izpeljati en plov, za drugega pa je bil veter sprva preveč nekonstanten, kasneje pa ga je bilo premalo, da bi bil lahko plov regularen. Vasilij Žbogar je prvenstvo začel s sedmim mestom, kar ga uvršča na trenutno 13. Gašperju Vinčecu se je prvi plov ponesrečil, končal ga je na 22. mestu, skupno je 43. V vodstvu je Avstralec Oliver Tweddell pred Britancem Gilesom Scottom. Tretji je Danec Jonas Hogh-Christensen.
Na polju razredov Laser Standard in Laser Radial danes naši spet niso jadrali. Izpeljani so bili le plovi v zlatih skupinah. Pri moških je v vodstvu Avstralec Tom Burton pred Nizozemcem Nicholasom Heinerjem in Britancem Nickom Thompsonom. Pri dekletih pa je vodilna Marit Bouwmeester pred Čehinjo Veroniko Kozelsko Fenclovo in Josefino Olsson iz Švedske.
Upamo na boljše vetrovne razmere v prihodnjih dneh.