Monaški navtični oblikovalski studio Pastrovich je razkril svoj zadnji koncept super jahte, ki nosi ime X-Kid Stuff. Gre za 90 metrsko jahto, ki pooseblja luksuz in uporabnost.

X-Kid Stuff  je jahta, ki ponuja vse. Nudi razkošje 90 metrske jahte, še vedno pa lahko občutite tudi prednosti majhnega plovila za zabavo. Nanjo je možno namestiti vse od ski jat-ov do 15 m dolgega gumenjaka ali celo manjše jadrnice. Posebnost jahte pa je napihljiv modularen most, ki omogoča, da se z jahte sprehodite na obalo. To je unikatna funkcija jahte, ki ne omogoča le enostavnega dostopa do kopna temveč tudi možnost, da preko mostička do obale lastnik lahko prepelje, kolesa, motorje in ostala prevozna sredstva za raziskovanje obale.

Jahta ima izjemno majhen ugrez. ​Za izdelavo bodo uporabili najnovejšo tehnologijo gradnje plovil in lahke materiale. Celoten trup bo izdelan iz karbonskih vlaken, krovi bodo izdelani iz titanija.

Razporeditev prostora na jahti je izjemno odprta. Posamezni segmenti prostora prehajajo med sabo na tak način, da med njimi ni mej. Tudi sama notranjost prostora elegantno prehaja v zunanjost. Loči ju le ena sama stena. Če jo premaknemo postanejo individualni prostori del zunanjosti plovila in tvorijo ogromen odprt krov.

Največja novost jahte je način gradnje. Pri običajnih plovilih smo navajeni prečnih oziroma vzdolžnih nosilcev. Pri oblikovanju X-Kid stuffs pa so posnemali naravo. Satovje je ena najbolj kompaktnih naravnih struktur na svetu. Zato so se odločili, da uporabijo heksagonalno strukturo, čemur je prilagojeno tudi oblikovanje notranjosti. Na ta način jim je uspelo izkoristiti lepoto šestkotne forme, modularnost namestitve sten in pohištva. Rezultat je praktično izkoriščen notranji prostor jahte.

​​Uporaba šestkotne strukture je zagotovila največjo možno trdnost plovila pri najmanjši porabi materialov in zato majhni teži plovila in majhnemu ugrezu.

Pri oblikovanju plovila so bili pozorni na vse možne načine uporabe. Vsako podrobnost plovila so dobro prilagodili, da bo čim bolje služila svojemu namenu oziroma celo večim.

Fotogalerija: X-Kid Stuff

Vir: http://www.pastrovich.com/