Sinoči ob 22:47.05 CEST je Esimit Europa 2 prva prečkala ciljno črto v malteškem pristanišču Marsamxett na eni najpomembnejših sredozemskih regat Rolex Middle Sea Race. Tako je Esimit Europa 2 postala prva jadrnica v zgodovini, ki je zmagala na tej klasični sredozemski dirki že četrtič, in sicer po zmagah v letih 2010, 2011 in 2012. Posadka super maksi jadrnice, ki pluje pod evropsko zastavo, je potrebovala 3 dni, 10 ur, 42 minut in 5 sekund, da je opravila s 608 navtičnih milj dolgo regato z Malte okoli Sicilije in nazaj.

Letos je v floti s 122 jadrnic iz 24 držav, kar predstavlja rekordno število, Esimit Europa 2 18. oktobra, 5 minut čez poldne dvignila jadra in se iz pristanišča Grand Harbour v Valletti odpravila proti Siciliji. Sodelujoče jadrnice so se podale na eno najbolj slikovitih, a zahtevnih regat okoli Sicilije, z obkroženjem otokov Stromboli, Favignana, Pantelleria in Lampedusa ter nazaj na Malto. Esimit Europa 2 je po nekaj težavah na startu prva prijadrala mimo rta Passero na sicilijanski obali in nato vseskozi do cilja vodila. Veter je od tod pomagal vodilnim jadrnicam v smeri ožine Messina, skozi katero je Esimit Europa 2 z vetrom, ki je pihal s hitrostjo okrog 10 vozlov, prešla ob zori drugega jadralnega dne. Potem ko je v zgodnjih popoldanskih urah obkrožila vulkanski otok Stromboli, je pot do otoka Favignana in naprej nadaljevala v zelo lahkem vetru s številnimi obdobji brezvetrja. Eno takšnih najbolj izrazitih obdobij je bilo v bližini otoka Pantelleria, kjer je jadrnica Esimit Europa 2 obstala skoraj vso noč, medtem ko se je prvi spremljevalec že precej približal, vendar posadka jadrnice Esimit Europa 2 ni storila nobene izrazitejše napake in je regato uspela končati v glavnem mestu Malte Valletta kot prva, ki je prevozila ciljno črto. S tem je posadka, ki jo vodi skiper, legendarni nemški jadralec Jochen Schümann, še enkrat pokazala svojo odlično pripravljenost in potrdila tehnološko dovršenost najhitrejše evropske jadrnice.

"Zelo smo veseli in ponosni, da smo tudi tokrat zmagali, kar je rekord, saj je to že četrta zmaga jadrnice Esimit Europa 2 na tej regati," je dejal skiper 30-metrske super maksi jadrnice Jochen Schümann. "To je bila zahtevna in težka regata, še posebej, ker so bili vetrovi zelo lahki, kot je bilo tudi napovedano. Obdobja brezvetrja so zelo težka preizkušnja, saj takrat ne moremo izkoristi vseh lastnosti naše posadke ali jadrnice, ker enostavno obstanemo in je hitrost dobesedno 0,0. Lahko pa rečem, da smo imeli vseskozi dobro strategijo in smo ves čas ohranjali dober položaj glede na glavne konkurente na tej regati. Ti so nas od časa do časa dohitevali, posebej takrat, ko smo obstali v brezvetrjih, vendar naša današnja zmaga ni bila ogrožena."

Regata Rolex Middle Sea Race je bila tudi zadnji jadralski izziv v letošnji sezoni za jadrnico Esimit Europa 2, ki se je s tem zadnjim dosežkom tudi uspešno zaključila. Igor Simčič, ustanovitelj projekta Esimit Europa, je ob tem dejal: "Za nami je že peta uspešno zaključena sezona z rekordnim številom regat doslej. Evropa ostaja nepremagana na vodi. Tudi 35 zaporednih zmag jadrnice Esimit Europa 2 je resnično velik dosežek tako za ekipo kot za jadrnico. Sedaj si bomo vzeli čas za podrobnejšo analizo sezone in pripravili strateške načrte za naprej, lahko pa rečem, da se bomo prihodnje leto osredotočili na regate v Sredozemlju: tekmovali bomo predvidoma v Španiji, Franciji, Italiji in Monaku, kjer je tudi naš matični klub – Yacht Club de Monaco."