Orkan Ophelija je že deseti orkan v letošnji orkanski sezoni na Atlantskem oceanu. Včeraj ga je organizacija NHR (National Hurricane Center iz ZDA) proglasila za orkan prve stopnje.

Orkan Ophelia je trenutno 750 km jugozahodno od Azorskega otočja. Hitrosti vetra v orkanu so že dosegle 120 km/h. Orkan se s hitrostjo 5 km/h premika proti Azorom. Preko noči se bo rahlo obrnil v smeri proti severovzhodu ali vzhod-severovzhodu. Po trenutnih napovedih se bo v naslednjih dneh premaknila proti severnim obalam Španije nato pa proti severu, proti obali Irske, ki naj bi jo dosegla v ponedeljek. Kako močan orkan bo Ophelia še ni jasno. Vremenoslovci se bojijo, da se lahko razvije v orkan 3 stopnje ali tudi več. Predvidena pot orkana je vidna na sliki.

V letošnji orkanski sezoni, ki nad Atlantikom traja vse od meseca junija do konca novembra je bilo že 10 orkanov. Med njimi jih je pet preseglo stopnjo 3. Do sedaj je ime dobilo že 15 neviht nad Atlantikom. Bojijo se da bo letošnja številka lahko tudi 19. Med njimi bo  5 – 9 orkanov in 2 – 5 orkanov najvišjih stopenj. V povprečju se v tem obdobju razvije 5-9 orkanov od tega 2 – 4 višje stopnje. Letošnja sezona je po številu in intenzivnosti orkanov močno nad povprečjem.