Kaštilac je majhen umetni otoček pozidan s kamnitimi hišami v neposredni bližini marine Kaštela, v kraju Gomilica in ima bogato zgodovino še iz časov turških upadov na področju Splita.

Kaštilac so pričeli graditi leta 1529 in naj bi bil po zgodovinskih navedbah končan v letu 1545. V katastru splitskih benediktincev iz sredine 18. stoletja je zabeleženo, da je bil Kaštilac ustanovljen leta 1513 s strani opatice Jakobine Grisogno. Predvidevajo, da so takrat benediktinke dobile dovoljenje oziroma koncesijo za izgradnjo. Gradnja naj bi se pričela šele leta 1529, na podlagi podpisane pogodbe zastopnika samostana Ljudevita Cipicoe z mojstri, ki so samostan gradili.

Po njegovih navodilih so zidarji iz Trogirja postavili temelje v morju. Stavba je morala imeti obliko trdnjave trogirskega plemiča Pavla Andreisa Cipica. Investitor je za gradnjo zagotovil les, žeblje za povezovanje kamnov in les. Zidarji so za opravljeno delo prejeli plačilo v višini 320 dukatov.

Kaštele so nune gradile za ljudi, ki so jim obdelovali polja, da bi jih zaščitile pred turškimi napadalci. Kaštel v Gomilici meri 38 x 35 metrov visok pa je 7 m. Je svojevrstne oblike in ga težko primerjamo z drugimi naselbinami na področju Splita. Najbolj primerno ime za tip naselbine, bi bilo utrjena vaška naselbina. Obdan je z visokim zidom in morjem. Za obrambo so zgradili visok ozek stolp. Zunanji zidovi Kaštilca in stolp imajo odprtine za topove in puške. Ker je zgrajen v morju, ga je s kopnim povezoval le lesen most. Ta most se ni dvigoval s pomočjo vrvi, temveč so ga v primeru nevarnosti potegnili v vhod stolpa. Originalni most se je ohranil vse do 17. stoletja, nato pa so naredili nasip, ki je povezal Kaštilac s kopnim.

Po zgodovinskih zapisih je bil družinska naselbina. V njem naj bi živelo 17 družin iz vasi Kozice. Del prebivalcev se je kmalu naselilo tudi na kopnem nasproti kaštela, kjer je zgrajeno 57 hiš. Pred mostom je bil majhen trg, ki so ga imenovali Brce. Zaradi gradnje hiš na kopnem pred kaštelom, je sam kaštel dobil videz obrambne utrdbe za bližnjo vas. Na področje na kopnem naj bi se naselile najstarejše družine iz Gomilice. V zapisih iz 18. stoletja naj bi na področju Gomilice, Kambelovca in Lukšiča prebivalo 307 težaških delavcev, ki so delali na poljih samostana.

Kaštilac danes

Stolp Kaštilca je en najbolj pogosto fotografiranih stolpov na Hrvaškem. Danes v njem še prebivajo redki prebivalci. V hiši v kateri je prebivala opatinja se je planirala renovacija in umestitev pomorskega muzeja, ki pa se do danes žal še ni zgodila. Do leta 2003 je kaštel še stal na originalnih temelji iz hrastovih deblih. Temelje so sanirali z betonskimi piloti, ki so jih zgradil 10 m globoko v morsko dno. Sam kaštel je v zelo slabem stanju. Nekatere hišo so sicer obnovljene in so naprodaj, večina pa je še vedno zapuščenih. Kaštilac ima svoj pomol na zahodni strani, ob katerega je možno bočno pristati.

Fotogalerija: Kaštilac v Gomilici