V Abu Dhabiju se je s prvimi plovi začel finale svetovnega pokala. Odlično je začel Vasilij Žbogar, ki je v obeh plovih ciljno črto prečkal kot najboljši. Tina Mrak in Veronika Macarol sta po prvem dnevu na 9. mestu.

V Združenih arabskih emiratih se je pričelo zadnje dejanje letošnjega svetovnega pokala v olimpijskih jadralnih razredih. Na finale, ki letos poteka prvič, je bilo povabljenih 20 najboljših jadralcev posameznega jadralnega razreda, med drugimi tudi Slovenci Vasilij Žbogar v razredu Finn in Tina Mrak ter Veronika Macarol v dvosedu 470. Vsi povabljeni jadralci se finala niso udeležili, med drugimi tudi najboljši finnaš letošnje sezone Giles Scott. Na polju je le do 20 posadk, kar je po uvedbi regate za odličja s po desetimi tekmovalci naslednja velika sprememba, s katero bo mednarodna jadralna zveza poskušala jadranje približati javnosti ter ta vodni šport narediti atraktivnejšega in zanimivejšega.

Danes sta bila izpeljana prva dva plova v šibkih vremenskih pogojih. Vasilij Žbogar je začel odlično in v konkurenci 19. jadralcev razreda Finn dvakrat zmagal in tako prepričljivo zaseda prvo mesto. Drugi je Avstralec Jake Lilley, tretji pa aktualni svetovni podprvak Hrvat Ivan Kljakovič Gašpič.

Dekleti v ženskem olimpijskem dvosedu 470 Tina Mrak in Veronika Macarol sta finale začeli slabše - trenutno med enajstimi posadkami zasedata 9. mesto. V vodstvu sta Kitajki Chen in Gao pred Avstrijkama Vadlau in Ogar ter Američankama Haeger Provancha.

Finale svetovnega pokala letos poteka prvič. Svetovna jadralna organizacija počasi uvaja spremembe v tekmovalni sistem svetovnega pokala. Na tokratno regato v Abu Dhabi so tako povabili le po dvajset tekmovalcev v posameznem olimpijskem razredu, najboljši jadralci pa bodo deležni tudi denarne nagarde - denarni sklad znaša 200 000 dolarjev. Denar bo razdeljen med najboljše tri tekmovalce v posameznem razredu.

Finale svetovnega pokala pa je le začetek sprememb, ki jih bo s prihodnjim svetovnim pokalom uvedla krovna jadralna organizacija. V prihodnjem letu bo na nekaterih regatah za svetovni pokal veljala velika omejitev tekmovalcev, na zadnjih treh regatah - v Hyeresu, Weymouthu ter regati v Aziji (lokacija še ni znana) bo lahko nastopilo le po 40 tekmovalcev. Jadralci se bodo tako morali na regate kvalificirati na eni izmed kvalifikacijskih regat. Finale svetovnega pokala, ki bo, tako kot letos, potekalo v Abu Dhabiju bo potekalo podobno kot letos. Tekmovalo bo 20 tekmovalcev iz posameznega razreda, kvote pa bodo razdeljena zmagovalcem posameznih regat svetovnega pokala ter najvišje uvrščenim na jakostni lestvici.

Foto: Robert Deaves/Finn Class