Zadnji dan letošnjega leta se bo pričela tretja regata Barcelona World Race, ki bo jadralce popeljala na neprekinjeno plovbo okrog sveta.

Prva izvedba regate je bila organizirana leta 2007/08, druga v letih 2010/11 in letos se bo na zadnji dan letošnjega leta pričela tretja. Regata Barcelona World Race je prva in edina regata namenjena dvočlanski posadki, ki mora brez prestanka obpluti svet. Začetek in konec regate je v Barceloni. Posadke bodo odvisne same od sebe. Regata dovoli uporabo zunanje pomoči jadralcev, ki pa je izjemno natančno določena. Regata se bo pričela 31.12.2014 ob 14 uri pred hotelom Barcelona iz mestnega pristanišča. Predviden prihod posadk v cilj je 15.3.2015.

Ta dobre tri mesece trajajoča dirka bo za posadke in njihove jadrnice ekstremno naporna preizkušnja. Skupno bodo morali prepluti 23.000 navtičnih milj. Obpluti bodo morali oba zloglasna rta, rt Dobrega upanja v Južnoafriški republiki, rt Horn na jugu Čila, prav tako jim bodo preglavice povzročala plovba mino rta Leeuwin v Avstraliji. Jadralci bodo prepluli 12 klimatskih con in 3 oceane.

Posadke bodo plule na plovilih tipa IMOCA 60, ki v dolžino merijo 18m. Jambor jadrnic lahko sega največ 29 metrov visoko. V primeru tehničnih težav lahko opravijo največ 3 postanke.

Na regato je trenutno prijavljenih 8 ekip:

- Cheminées Poujoulat
- GAES Centros Auditivos
- Hugo Boss
- Neutrogena
- One Planet, One Ocean & Pharmaton
- Renault Captur
- Spirit of Hungary
- We Are Water

Več o jadralcih, ki bodo ve prvih treh mesecih novega leta zapluli okoli sveta, bomo pisali v naslednjih člankih.