Poleg Evropskega motornega plovila leta so na sejmu Boot v Duesseldorfu izbrali tudi Evropsko plovilo leta. Med novimi plovili, ki so lansko leto prispela na trg je 11 največjih evropskih navtičnih časopisov izbralo Evropsko plovilo leta.

Vsa plovila so bila razdeljena v pet razredov. V vsak razred se je uvrstilo 25 nominirancev, ki so bili podvrženi številnim testom, ki so odločili, katero plovilo bo letos prejelo naziv Evropskega plovila leta 2015.

Zmagovalcev je pet. Vsak v svoji kategoriji. Jadrnice so razdeljene med družinske potovalne jadrnice, hitre potovalne jadrnice, luksuzne jadrnice, specialna plovila in razred Bluewater v katerem se vsako leto pojavlja več konkurentov.

Kdo so zmagovalci:

Razred: Družinske potovalne jadrnice

Bavaria Cruiser 46 - Prejšnji model jadrnice Bavaria Cruiser 46 je že bil nominiran za plovilo leta 2010. Takrat je bil uvrščen na drugo mesto. Sedanji model je doživel številne spremembe tako konceptualne kakor tehnične. Le te so prepričale žirijo, da je letos model Bavaria Cruise 46 zmagalo v svoji kategoriji. Žirija je k svoji odločitvi dodala, da je to plovilo nedvomno najbolj sofisticirano med plovili svojega razreda.

Razred: Hitre potovalne jadrnice:

JPK 10.80 - francoska jadrnica JPK 10.80 je plovilo, ki je oblikovano tako, da lahko z njim enostavno upravlja ena ali dve osebi. Na testih se je jadrnica izkazala kot izjemno hitra. Izmerjeni podatki so bili vrhunski.

Razred: Luksuzna plovila

Wauquiez Centurion 57 - športno oblikovano luksuzno plovilo francoskega proizvajalca je zastavonoša v njihovi paleti Centurion. Jadrnica je elegantna, čistih linij, pa kljub temu izredno športna. Odlikuje jo moderno oblikovanje, čiste linije in krov v tikovini.

Razred: Specialna plovila

Advanced 44  -  Plovilo je bilo favorit v razredu že od samega začetka izbora. Inteligentno izdelano plovilo italijanskega proizvajalca. Združuje dva nasprotujoča si koncepta. Jadrnica je istočasno namenjena prebivanju vikendov na plovilu in je istočasno tudi prava regatna jadrnica. Pod krovom se skriva obilo razkošja, na krovu pa pokaže, da je izjemno hitra jadrnica.

Razred: Bluewater potovalne jadrnice

Boréal 52 - Plovilo francoskega proizvajalca je namenjeno tistim, ki se radi odpravljajo na ekstremne plovbe, predvsem v višje zemljepisne širine. Jadrnica ima zložljivo kobilico, kar omogoča, da lahko z njo zaplujemo kar na plažo.

Katera plovila so bila nominirana v posameznem razredu si lahko ogledate na: Kdo so nominiranci za Evropsko plovilo leta 2015

Katero je motorno plovilo leta si lahko ogledate na tej povezavi: Motorno plovilo leta 2015 je znano

Vir: http://www.boat-duesseldorf.com/