Od vstopa Hrvaške v Evropsko unijo se Hrvaška vlada angažira, da izkorišča možnosti, ki jih daje članstvo v uniji. V sodelovanju z Evropsko agencijo za pomorsko varnost (EMSA) so sklenili sodelovanje na področju zaščite pred onesnaženji morja.

Agencija EMSA je na področju Evropske obale vzpostavila mrežo ladij, ki služijo v primeru onesnaženja morja in jih lahko koristijo članice Evropske unije, kadar se na določenem področju pokaže potreba. To so ladje, ki se običajno uporabljajo za druge trgovske namene, so pa opremljene z vso potrebno opremo za preprečevanje onesnaženja morja in čiščenja morja v primeru onesnaženja. Ladje so v stalni pripravljenosti. V sklopu agencije EMSA ja na području EU trenutno 19 takih ladij. V primeru večjega onesnaženja morja priplujejo na kraj in pomagajo pri preprečevanju širjenja onesnaženja in čiščenju morja.

Za področje Jadrana je to ladja Marisa N, tanker, ki ima matično luko v Trstu. Opremljen je z vso potrebno opremo. Ladja opravlja svoje trgovske posle v roku 24 ur pa se odzove na vsako potrebo za pomoč, ki se pokaže na področju, ki ga pokriva.