Koliko ste pripravljeni odšteti za desko za surfanje? 1000 EUR, 2000 EUR? Kaj pa mislite na ceno 1 mio EUR?

Toliko namreč znaša cena za desko znanega izdelovalca Roya Stuarta. Njegova deska, ki nosi ime Rampant, meri 10 čevljev in 6 inčev, ima ceno 1.300.000 USD.

Rod Stuart se ukvarja z izdelavo vrhunskih desk za surfanje že preko 20 let. Vsako novo želi narediti boljšo od predhodne. Tokrat pravi, da mu je uspelo izdelati tisto ultimativno.

Deska je izdelana iz lesa vrste paulownia. Originalno les izvira iz Azije in je bil kasneje prinesen v Avstralijo. Trenutno raste le v štirih državah sveta. Je izjemno lahek in trden. Glede na trdnost je podoben cedrovini, glede na težo pa balsi.

Glede na hidrodinamične lastnosti deska omogoča doseganje hitrosti plovbe vse do 56km/h. Obdržala je barvo lesa, na njej pa je le je zlat tatoo leva, ki je obrobljen z rdečim epoksijem. Na videz je nekaj zlata edino, kar bi lahko dvignilo ceno deski.

Ker je cena presenetljivo visoka, je Roy povedal, da je v njej košček vsega, kar se je naučil pri izdelavi svojih dosedanjih desk in 17 let izkušenj, od kar se preživlja le še z izdelavo desk. Ob pogledu na desko marsikateri poznavalec meni, da je bolj primerna za na steno kakšne galerije ali dražbene hiše, medtem ko Roj pravi, da je narejena za en sam namen in to je šport. Sam je povedal: "Od začetka sem dejal, da ne bom nikoli izdelal ničesar kar ni namenjeno zgolj uporabi v športu. Prvih deset let sem jih barval v belo. Pomembno je bilo le da so služile svojemu namenu. V tem športu umetnost pride iz športa. Če deluje dobro, potem bo imelo tudi dober izgled. Trdim, da moje deske drsijo bolje in so bolje uravnotežene od drugih."

Na vprašanje od kje mu ideja za ceno, pa je enostavno dejal: "Vrhunska stara vina in umetniška dela dosegajo milijonske cene, zakaj torej ne bi smela deska za surfanje stati milijon?"