V francoskem Hyeresu je med 28. aprilom in 3. majem potekalo evropsko mladinsko prvenstvo v slalomu na jadralni deski, na katerem je slovensko jadranje doseglo še en odmeven rezultat. Jan Kosmina je osvojil bronasto medaljo v kategoriji do 20 let, Jani Lovrič je končal na 17. mestu, v kategoriji do 17 let pa je Liam Orel osvojil 18. mesto in Luka Martin Ličan 20. mesto.

Pogoji na regatnem polju so bili izredno zahtevni, veter je pihal s hitrostjo od 11 do 30 vozlov. Organizacija prvenstva je bila odlična, po uradnih podatkih je dogodek prek medijev in družabnih omrežij spremljalo 20.000 ljudi. V petih dneh prvenstva so opravili 150 startov v vseh kategorijah. Gre za sistem eliminacij, kjer se tekmovalci z izločanjem iz kroga v krog prebijajo proti finalnim plovom.

Jan Kosmina, ki je branil naslov evropskega mladinskega prvaka, je imel tokrat kar nekaj težav z zdravjem, vendar je s svojim nastopom in končnim tretjim mestom v kategoriji U20 (do 20 let) zadovoljen. »Zame je bila to najtežja tekma do sedaj. Začel sem z dvema strganima mišicama, nato sem dobil še vročino in diarejo. Ves teden sem tekmoval v bolečinah, tako da sem bil na koncu s tretjim mestom zelo zadovoljen. Tekmovalci na drugem, tretjem in četrtem mestu smo bili zelo skupaj po točkah, tako da je bilo napeto vse do zadnjega dne. Zdaj me čaka še svetovno prvenstvo konec junija, na katerem bom poskusil priti še višje,« je po končani regati zadovoljen Koprčan.

Tudi Liam Orel, za katerega je bila to prva regata po prehodu v novi razred, se je iz Francije vrnil s pomembnimi izkušnjami. Pred nadaljevanjem sezone je povzel dogajanje na regatnem polju: »Zadovoljen sem s potekom prvenstva, saj je bila to moja prva regata nasploh v windsurf slalom kategoriji. Kljub temu, da sem zaradi menjave opreme na obali en B finale zamudil in kasneje zaradi neizkušenosti zgrešil še polfinale, sem z rezultatom zelo zadovoljen. Opremo, s katero sem vozil, sem dobil tik pred prvenstvom in je še nisem dobro osvojil. Sedaj bo vse lažje. Nabral sem si veliko izkušenj in podobnim napakam se bom na svetovnem prvenstvu izognil. Časa imam še dva meseca in z veliko treninga in še nekaj odvoženimi regatami, bom še boljši. Najbolj me je presenetil prvi dan, ko so bili pogoji malo lažji, ko sem svojo prvo regato nasploh končal na 10. mestu.«

Končni rezultati:

U20

Jan Kosmina SLO 9, 3. mesto

Jani Lovrič SLO 2, 17. mesto

U17

Liam Orel SLO 11, 18. mesto

Luka Martin Ličan SLO 72, 20. mesto

V nadaljevanju sezone slovenske jadralce na jadralni deski čaka še nekaj regaLuka_Martin_Ličant, vključno z regato evropskega pokala v Bolu na Hrvaškem v sredini junija in mladinskega svetovnega prvenstva, ki bo potekalo začetek julija v Reggio Calabria v Italiji.

Vir: JZS, Foto: J. Lacave / IFCA L’ Almanarre 2015