Na pravkar končanem odprtem prvenstvu Evrope v olimpijskem jadralnem razredu finn je Vasilij Žbogar ime Slovenije ponovno ponesel v svet športa z osvojenim tretjim mestom v skupni razvrstitvi.

Zmagal je domačin Kljaković Gašpić pred Juniorjem iz Nove Zelandije. Vasilij Žbogar je tako v razvrstitvi za evropsko prvenstvo osvojil 2. mesto oz. srebrno medaljo, bron pa je šel Britancu Edward Wrightu. Iz Splita se po krajšem počitku na treninge pred nadaljevanjem sezone vrača zadovoljen: “Rezultat je predvsem dokaz, da so vse spremembe, in ni jih bilo malo, prinesle napredek. Spet sem dokazal, da se v stresnih situacijah zelo dobro znajdem, stes znam izkoristiti v svoj prid. Zelo sem zadovoljen, da mi je uspelo. Vse to pa mi daje še dodatno motivacijo za nadaljnje delo.”

Žbogar s tem nadaljuje serijo zaporednih uspehov na štirih zaporednih evropskih prvenstvih, ko je leta 2013 v Nemčiji (Warnemünde) osvojil zlato medaljo in še tri srebrne leta 2011 v italijanskem Scarlinu, leta 2014 v La Rochellu v Franciji in letošnjo v Splitu. V Splitu je pred 12 leti tudi začel s svojo zbirko odličij z velikih tekmovanj, takrat je še v razredu laser, postal evropski prvak, s srebrom pa se je vrnil tudi z evropskega prvenstva razreda laser leta 2008 iz Belgije (Nieuwpoort).

Vir: JZS.SI; Romeo Podlogar, Foto: Robert Deaves / Finn Class