Včeraj so opravili prvo testno plovbo tovorne ladje skozi novi Sueški kanal, ki ga bodo uradno odprli v sredo, 6.8.2015.

Otvoritev novega kanala se bo zgodila naslednji teden, le 11 mesecev po začetku gradnje te 8 milijard EUR vredne investicije. Nov kanal je zgrajen vzporedno s 145 let starim kanalom in bo plovbo skrajšal iz sedanjih 22 ur na borih 11 ur.

Skupaj z gradnjo novega kanala je potekala tudi izgradnje šestih novih tunelov pod kanalom ter razvoj področja ob kanalu velikem 76.000 km2, ki jih bodo spremenili v logistične, komercialne in industrijske namene in zagotovili kar 1.000.000 novih delavnih mest.

Sueški kanal je najkrajša plovna pot med Evropo in Azijo ter je alternativa plovbi okrog Afrike in rta Dobrega upanja. Nov kanal je mnogo večji od dosedanjega in bo omogočal hkratno plovbo ladij v obe smeri. Čakalne dobe ladij se bodo zmanjšale iz dosedanjih 11 na le 3 ure. Do sedaj je dnevno kanal lahko preplulo 49 ladij, sedaj pa ga bo lahko 97, ker je praktično dvakrat več.

Kanal v dolžino meri 72 km. Za izgradnjo so morali zgradit preko 35 km novega kanala in razširiti in poglobiti 37 km obstoječega. Celotna dolžina plovbe skozi Suez je 164 km. Prvotno so planirali, da bo gradnja trajala 5 let. Projekt so uspeli najprej skrajšati na 3 leta, nato pa je predsednik Abdel Fattah el-Sisi zahteval, da se gradnja zaključi v enem letu. Projekt jim je uspelo zaključiti celo prej. Testna plovba prve ladje skozi novi kanal je bila uspešna. Uradna otvoritev novega kanala pa bo v tednu dni, ko bodo skozenj lahko zaplule vse ladje na poti iz Azije v Evropo ali obratno.