V soboto popoldne je v marini Preko potonila jahta Crianco.

Ob 19.47 uri so iz luke Preko javili, da je na privezu v mestni marini potonila jahta Crianco. V času nesreče na jahti ni bilo posadke. Hrvaškemu lastniku ladje so izdali odločbo za komercialno dvigovanje ladje in vleko ladje do ladjedelnice na popravilo. V marini ni prišlo do onesnaženja morje.

Potonila nizozemska jadrnica

V nedeljo ob 20.00 uri je lastnik jadrnice poklical na pomoč, ker se je njegova jadrnica začela potapljati. S še enim članom posadke sta bila na svoji jadrnici v bližini rta Skala, ko je vanjo začela vdirati voda. Na kraj nesreče se je takoj odpravilo plovilo Luške kapitanije Zadar. Ko so pripluli na kraj nesreče, 1,5 nmi južno od rta Skala, je jadrnica že potonila. Na površini morja so plavale le še osebne stvari posadke in nekaj ladijske opreme. Oba člana posadke sta  pravočasno zapustila jadrnico v pomožnem čolnu. Nepoškodovana sta kasneje odplula v Zadarsko luko.

Ladja Angelique, ki je plula pod nizozemsko zastavo, je v lasti tretje osebe. Med plovbo v bližini rta Skala je nenadoma v jadrnico pričela vdirati voda. Razlog še ni znan. Voditelju jadrnice J.K., nizozemskemu državljanu staremu 45 let so izdali odločbo za komercialno dvigovanje plovila in vleko do ladjedelnice, ki so ga izvedli že včeraj.

Ladja trčila v plavajočo morsko oznako in jo potopila

Včeraj zjutraj, ob 7.05 uri je ribiška ladja Marlin trčila v plavajočo morsko oznako v neposredni bližini Malega Ždrelca in jo potopila.

Na ribiški ladji je bilo osem članov posadke. Med plovbo so udarili v plavajočo svetlečo bojo, ki je zaradi poškodb potonila. Ribiška ladja je utrpela le manjšo materialno škodo. Delavci Luške kapitanije Zadar so takoj po prihodu na kraj nesreče omogočili nadaljnji varen in neoviran promet skozi Mali Ždrelac.

 

Vir: MMPI