Za jadralkami in jadralci na mladinskem svetovnem prvenstvu razreda 470 v Solunu v Grčiji je dolg dan, saj so zaradi pomanjkanja vetra na morje odšli šele pozno popoldne.

Jadralci so v obeh skupinah odjadrali po dva plova, Jakob Božič in Domen Vasič Stepančič sta v modri skupini najprej zabeležila 25. mesto, v drugem plovu pa v cilj prijadrala na drugem mestu in sta po petih odjadranih kvalifikacijskih plovih na 17. mestu. Jakob Božič o njunem jadranju v prvih dveh dneh prvenstva: “Včeraj in danes je pihal veter s hitrostjo od 6 do 12 vozlov. Če na kratko povzamem dogajanje na morju, bi rekel, da, ko stvari opraviva tako kot je treba sledi dobra regata z dobrim rezultatom. Če pa narediva kakšno napako, sva kaznovana in sledi slaba uvrstitev. Želela bi si malček več vetra, da pokaževa, česa sva sposobna.”

Jadralke so prav tako odjadrale dva plova, skupaj štiri. Eva Peternelj in Valentina Baruca se v današnjih razmerah nista najbolje znašli, današnja plova sta končali na 22. in 21. mestu in sta po dveh dneh na 21. mestu. Eva Peternelj je na kratko pokomentirala razmere na regatnem polju: »Danes je bilo kar težko, prvi start smo imeli ob 17. uri po zelo šibkem vetru. Tik pred privetrno oznako so regato razveljavili, ker bi morali prvi startati fantje. Pred nama sta bili takrat samo Španki. Naslednjo regato sva slabo startali, veter je nekoliko okrepil, imeli pa sva nastavitve za zelo šibek veter, tako da nama ni šlo. Naslednjo regato sva nastavitve spremenili, saj je močneje zapihalo, vendar je med regato veter skoraj ponehal in sva spet imeli slabe nastavitve. Težek dan je za nama, z vode smo se vrnili ob 20.30. Upava, da bo jutri boljši dan.«

Jadralci so se po dveh dneh kvalifikacijskih plovov razdelili v zlato in srebrno skupino. Jakob Božič in Domen Vasič Stepančič prvenstvo nadaljujeta v zlati skupini in sta po današnjem 23. in 3. mestu na skupnem 15. mestu. Jadralke so danes odjadrale tri plove, Eva Peternelj in Valentina Baruca sta v cilj prijadrali kot 22., 24. in 21. in sta po polovici prvenstva na skupnem 21. mestu.

Vir: JZS.si; Foto: Nikos Pantis