Z regato na medalje se je v soboto na morju pred Riom de Janeirom končala predolimpijska regata za vse olimpijske razrede. V floti 20. finnov je olimpijsko regatno polje preverjal tudi Vasilij Žbogar, ki je bil 13.

V prvih dneh tekmovanja je bil Izolan med najboljšo deseterico, v zadnjih dneh pa je nekaj mest izgubil in ostal brez finala najboljše deseterice. "Z rezultatom sigurni nisem zadovoljen, sploh po dobrem začetku so apetiti narasli. A s staro opremo, s kateri sploh še nisem jadral in po poškodbi ter precejšnji izgubi treningov kakšnega vidnejšega rezultata niti nisem pričakoval," je o razpletu povedal Žbogar, ki je v dneh v Riu dobil veliko koristnih informacij za olimpijske igre prihodnje leto: "Bistvo te regate je bilo spoznavanje regatnih polj in preverjene logistike. Med polji so velike razlike, v zalivu je močan tok in skoraj nič vala, na odprtem pa je toka veliko manj in zelo visok val. Ta razlika je zelo pomembna, ker je jadrnico treba prilagoditi posebej za razmere v zalivu in zunaj."

Zaradi zahtevnih razmer in prilagajanj nanje bo v prihodnjih mesecih potrebno na prizorišču opraviti čim več treningov: "program treningov smo okvirno pripravili, računamo, da bo potrebno na olimpijskem prizorišču opraviti od 40 do 60 dni treningov," je načrte za treninge razkril dobitnik dveh olimpijskih odličij v razredu laser in dodal: "Pomembno je, da mi razmere tu ustrezajo, bomo pa naredili vse, da bom čez slabo leto vrhunsko pripravljen in da bo pripravljena tudi oprema."

V zadnjem obdobju se v povezavi z gostiteljem iger veliko govori o onesnaženosti, bakterijah, ki naj bi bile, zaradi odplak v vodi: "V zalivu je voda res precej onesnažena in treba je biti zelo pazljiv. Organizatorji se bodo morali kar precej potruditi, da bodo zmanjšali onesnaženost. Na oprtem pa ni tako grozno."

Na predolimpijski regati v Riu pa je zmagal kdo drug kot Britanec Giles Scott, ki je bil v Braziliji najboljši že lani.

Žbogar bo že v prihodnjih dneh začel s pripravami na svetovno prvenstvo, ki bo novembra na Novi Zelandiji.

Vir: http://www.vasilijzbogar.si/