Čoln, vpisan v vpisnik morskih čolnov oziroma vpisnik čolnov celinske plovbe, mora imeti označbo, poleg nje pa ima lahko tudi ime. (Kateri čolni morajo biti vpisani v register si lahko preberete članku: Vpis plovila v register v Sloveniji).

Označba čolna mora biti na obeh straneh premca čolna, ime pa sme biti samo na krmi ali na obeh bokih krme.

Velikosti črk

Črki in številke morajo biti predpisane dolžine, višine in debeline. V višino morajo meriti 10 cm,  v širino 5 cm, debelina linij pa mora biti 1 cm. Med posameznimi črkami bora biti razdalja  1 cm. Če so mere večje, mora biti ohranjeno predpisano razmerje. Črke in številke morajo biti med seboj ločene s pomišljajem izdelane pa morajo biti v taki barvi, ki se vidno loči od barve plovila, kjer se nahajajo črke.

Velikosti črk ribiškega čolna

Ribiški čoln, daljši od 10 m in krajši od 17 m, mora imeti črke in številke v višini najmanj 25 cm in širini najmanj 4 cm. Ribiški čoln, daljši od 17 m, mora imeti črke in številke v višini najmanj 45 cm in širini najmanj 6 cm.

Velikosti črk gliserja

Pri gliserju morajo biti mere črk in številk večje, kot pri plovilih ki ne glisirajo. V višino morajo meriti 20 cm, v širino 10 cm, debelina črte pa mora biti 2 cm. V primeru, da to ni mogoče, se velikost črk in številk ustrezno zmanjša.

Označbe čolna za javne namene

Čoln za javne namene mora imeti poleg ostalih označb še označbo pravne osebe, ki ga uporablja za javni namen.

Označba morskega čolna

Označbo morskega čolna sestavljata dve črki iz imena pristanišča, v kateri je sedež uprave oziroma njene izpostave, pri kateri je čoln vpisan ter številka, ki označuje zaporedno številko, pod katero je čoln vpisan v vpisnik morskih čolnov.

V označbi morskih čolnov vseh namembnosti je številka za črkama, razen pri ribiškem čolnu, kjer je zaporedje obratno.

Črke iz označbe morskega čolna v Republiki Sloveniji so:

  • KP – uprava, Koper,
  • IZ – uprava, izpostava Izola,
  • PI – uprava, izpostava Piran,
  • P – policijsko plovilo,
  • SI - plovilo uprave.

Označba čolna celinske plovbe

Označbo čolna celinske plovbe sestavljata dve črki iz imena kraja, kjer ima sedež upravna enota, pri kateri je čoln vpisan, ter številka, ki označuje zaporedno številko, pod katero je čoln vpisan v vpisniku čolnov celinske plovbe. Čoln celinske plovbe ne more imeti označbe morskega čolna.

Preberite tudi:

Pregled čolna

Vpis plovila v register v Sloveniji

Območje plovbe in omejitve

Zadnja posodobitev: 26.3.2020

Vir: PRAVILNIK o čolnih in plavajočih napravah