Tovorna ladja Modern Express je prejšnji teden ogrožala francosko obalo. Bali so se najhujšega, ekološke katastrofe. Na ladji brez posadke je ogromna količina pogonskega goriva.

O tovorni ladji Modern Expres smo pisali že prejšnji teden (Posnetek dramatičnega reševanja posadke ladje Modern Express). 26.1.2016 se je v razburkanem morju začela nevarno nagibati. Kontrolo nad ladjo so izgubili in posadko je bilo potrebno izkrcati.

Ladja, ki sicer služi za prevoz vozil, je trenutno natovorjena s 3600 tonami lesa. Nagnila se je  za dobrih 40 stopinj. Močni zahodni vetrovi in morski tokovi so jo nosili v Biscayski zaliv proti obali Francije. Z vlačilci so jo že večkrat poizkusili vleči, pa se je večina poizkusov ponesrečila, ker so se strgale vlečne vrvi. Lastnik ladje Cido Shiping je najel nizozemsko podjetje SMIT Salvage, da ladjo reši preden se potopi, zaleti v drugo plovilo ali pa se razbije na obali. Ladjo je morski tok in veter nosil s hitrostjo 3 vozle proti francoski obali. Nagib ladje se je nevarno povečal na 50 stopinj. Sumili so, da je vanjo začela vdirati voda in da se je tovor v njej premaknil. V četrtek se je hitrost ladje nekoliko zmanjšala in se je premikala proti vzhodu le še s hitrostjo enega vozla. Od nesreče, ki se je zgodila v torek približno 200 nmi zahodno od francoske obale, se je ladja v dveh dneh premaknila dobrih 50 nmi bliže obali. Ker se je slabo vreme nadaljevalo, se reševalne ekipe niso uspele vkrcati na ladjo. V nedeljo se je že približala na 50 nmi do mesta Arcachon na francoski obali. Šele v ponedeljek se je vreme nekoliko izboljšalo in reševalci so se uspeli vkrcati na premec in privezati vlečno vrv. Ob 9.15 uri je bila ladja končno povezana z vlačilcem Centaurus. Preden so jo uspeli  z vlačilcem obrniti in začeti vleči nazaj na odprto morje, se je približala obali na vsega 26 nmi.

V ponedeljek popoldne je Španija odobrila, da ladjo pripeljejo v pristanišče Bilbao, ki ga je konvoj dosegel v torek zjutraj. Ladjo bodo najprej poizkusili vrniti v prvotno lego, nato pa jo usposobiti za nadaljnjo plovbo. Preden bo ladja spet služila svojemu namenu, bo verjetno preteklo kar nekaj časa.

Slika: Kako se je ladja Modern Express približevala francoski obali.

Vir: Francoska mornarica