Prejšnji teden smo pisali o novem hitrostnem rekordu, ki ga je postavil hitri trimaran Spindrift 2 z Yannom Guichardom in Dono Bertarelli za krmilom (Postavljena dva nova svetovna jadralska rekorda). Rekord ni zdržal niti 2 uri.

Na plovbo preko Indijskega oceana so se dan kasneje kot posadka trimarana Spindrift 2, podali člani ekipe IDEC s svojim hitrim trimaranom. Startno črto na zahodnem rtu Agulhas v Južnoafriški republiki so prečkali  5.12.2015 ob 10:30 uri. Preko indijskega oceana do cilja na južnem rtu Tasmanije so pluli z neverjetno hitrostjo. Ciljno črto so prečkali 12.12.2015 on 10:30 uri, kar je le 1 uro in 45 minut kasneje kot trimaran Spindrift 2. Njihov rekordni čas, ki je znašal 8 dni 4 ure in 45 minut, so izboljšali za več kot en dan. Za plovbo so namreč potrebovali točno 7 dni, kar je nov svetovni rekord pri prečkanju Indijskega oceana.

Trimaran IDEC je krmaril francoski skipper Francois Joyon s pet člansko posadko.

Vse jadralske hitrostne rekorde preverja in potrjuje WSSRC (Svet za svetovne jadralske hitrostne rekorde). Rekordi so objavljeni šele, ko so dosežki ratificirani.