Evropska unija si v zadnjih letih prizadeva zmanjšati stroške komunikacij pri gostovanju v državah evropske unije, kot je sklenjeno naročniško razmerje. V prihodnjem letu lahko pričakujemo popolno ukinitev zaračunavanja stroškov v gostovanju ali roamingu.

V letošnjem letu so se cene storitev znižale in se že približujejo ničli, ki bo začela veljati na področju Evropske unije v prihodnjem letu. Od 1. maja letos pa vse do 14.6.2017 bodo operaterji lahko zaračunavali storitve opravljene v gostovanju po cenah veljavnih v domačem omrežju in dodali le z uredbo dovoljen pribitek.

Na primer klic opravljen v gostovanju vam bo lahko operater zaračunal največ 5 dodatnih centov. Prav tako velja za prenos podatkov. 1 prenesem MB podatkov vas bo stal dodatnih 5 centov. Pošiljanje kratkih sporočil SMS je še nekoliko cenejše. Pribitek znaša le 2 centa na posamezen SMS. Spremembe veljajo tudi za prejete klice. Doplačilo znaša le 1,14 centa na minuto opravljenega klica. Navedeni pribitki so brez DDV in so enaki za vse države EU. Končna cena v posameznih državah se bo razlikovala le zaradi različne višine DDV, ki pri nas znaša 22%.

V kolikor ste do sedaj imeli sklenjene posebne pakete za cene storitev v gostovanju, je potrebno pri vašem operaterju preveriti, kako bo obračunaval storitev v obdobju do 14.6.2017, ko stopi v veljavo popolna izenačitev cen storitev doma in v tujini. Cene vseh storitev, ki jih opravite doma in v gostovanju, vam bo moral operater zaračunavati po istih cenah. Da ne bo prihajalo do nekontroliranih stroškov so si operaterji pri Evropski uniji izposlovali tako imenovano »pravično uporabo«, ki bo navzgor omejevala količine storitev, ki jih boste lahko v tujini uporabili, ne da bi se vam zaračunavali dodatni stroški storitev, ki so že vključene v vaše pakete. V primeru prekoračitve količine storitev, pa vam bo lahko operater zaračunal le količine, ki bodo presegale »pravično uporabo«. Več o tem pa bomo napisali naslednje leto.


Odhodni klic
(1 min)
Dohodni klic
(1 min)
SMS
(do 160 znakov)
Prenos podatkov
(1 MB)
od 30.4.2016 Domača cena + Domača cena + Domača cena + Domača cena +
do 16.6.2017 največ 5 centov (+DDV) največ 1,14 centa (+DDV) največ 2 centa (+DDV) največ 5 centov (+DDV)

Vir: AKOS