Z One Sails Cupom v organizaciji JK Skipper Maribor se je ta vikend pričel Pokal Slovenije. Z uvedenimi novostmi Sekcije za velike jadrnice pri JZS so organizatorji predstavili One Sails Cup v novi podobi. Namesto že tradicionalno dvodnevne regate s številnimi plovi, je bil letos One Sails Cup enodneven z le enim startom.

One Night Cup

Po lanski odpovedi One Night Cupa zaradi izredno slabih vremenskih razmer (močen dež in orkanska burja) je edina slovenska nočna regata letos potekala v skoraj idealnih razmerah. Žal pa so se v mesečini in slabi burji na startu zbrale le tri jadrnice.

Megaenergija je po eni uri in 17 minutah pričakovano kot prva prečkala ciljno linijo regate, ki je potekala izpred izolske marine okoli boje varnih vod pred luko Koper in nazaj. V ozadju pa sta oster boj bili Vesna s Simonom Virnikom za krmilom in Tina s Tinetom Bajtom. Sprva je bila v prednosti Vesna, ki jo je na obračalni boji Tina prehitela, nato pa je Vesna bolje izkoristila pogoje na povratku do Izole in regato končala po dveh urah in 26 minutah kar 15 minut pred Tino.

One Sails Cup

Čudoviti jadralni pogoji so se nadaljevali tudi naslednji dan, ko se je na startu One Sails Cupa, prve letošnje regate za Pokal Slovenije zbralo 25 jadrnic. Na stratu Pokala Slovnije smo prvič videli Migreno z Elo Leskovšek za krmilom in dve posadki, stari znanki pokalnega tekmovanja na novih jadrnicah. Iztok Krumpak je po le dveh dneh treninga z novim RC 44 blestel v razredu 1-regatne, Emil Jerkovič pa z jadrnico Palada v razredu 5-potovalne in v razvrstitvi ORC.

Na novem regatnem polju One Sails Cupa so se jadrnice s startne linije severno od rta Petelin najprej podale do oceanografske boje ter naprej do Seče in do prvega prehodnega cilja pred hotelom Bernardin. Nadaljevale so z jadranjem mimo piranskega rta Madona mimo boje pred Fieso do boje pred rtom Ronek, kjer se je pričel tehnični del regate z jadranjem na 1,2 navtične milje dolgem polju v obliki palice. Na privetrni strani je bil postavljen prehodni cilj, zmagala pa je jadrnica, ki je znotraj časovne omejitve štirih ur največkrat prečkala linijo prehodnega cilja.

Najuspešnejša je bila hrvaška jadrnica Shining Umago Maxi z Željkom Perovičem za krmilom, ki je, vključno s prehodnim ciljem pred Bernardinom prečkala linijo prehodnega cilja kar devet krat. Na drugem mestu je večino regate odjadrala Scorpio 44 (Iztok Krumpak), ki mu je krepko za ovratnik dihala Generali (Samo Žvan), jo dvakrat prehitela in ponovno zaostala. Dokončen preobrat pa je Generaliju uspel pol ure pred potekom časovne omejitve, ko je posadka na Scorpiu 44 naredila večjo napako pri dvigovanju genakerja. Tako je Generali končala kot druga s sedmimi prejadranimi prehodnimi cilji. Prav toliko pa prehodov skozi prehodni cilj sta zbrala tudi tretja Scorpio 44 in Megaenergija. Zadnjeuvrščena Migrena je prečkala dva prehodna cilja.

V razredu ORC za kateerga je štelo regatno polje do drugega prehoda skozi prehodni cilj je slavila Nika (Damijan Miljavec) pred Palado (Emil Jerkovič) in Taia2 & White Goose (Goran Djordjevič).

Po končnem jadranju je organizator udeležence v baru Hangar počastil s tradicionalnim bogračem in sladkarijami. Pojedini je sledila še slavnostna podelitev priznanj in vabilo udeležencem na nočno regato Sesljan-Piran-Sesljan konec junija, organizatorja JK Čupa iz Sesljana in v soorganizaciji JK Skipper ter na Martinovo regate meseca novembra.

Vir: JZS.si, JK Skipper Maribor