Plovilo Pomorske policije je cel dan plulo ob podvodni mini, da so zavarovali področje in preprečili, da bi prišlo do nezgode.

Patruljno plovilo Zadarske pomorske policije Donat je včeraj zjutraj naletelo na 200 kg težko plavajočo protiladijsko mino. Mino so odkrili pri otoku Lavdara v zadraskem arhipelagu. Morski tokovi so jo do večera odnesli proti otoku Kurba Mala. Plovilo pomorske policije jo je ves čas spremljajo, da so preprečili morebiten trk s katerim drugim plovilom. Čakali so, da bo na lokacijo pripluje specialna ekipa potapljačev pirotehnikov, da mino onesposobi. Ker je takšna ekipa na hrvaškem le v Zagrebu, je bilo potrebno kar nekaj časa, da so prispeli na lokacijo. Le ti naj bi bombo nevtralizirali. Kdaj in kje naj bi se to zgodilo, bo pravočasno objavljeno. Podvodna mina naj bi bila iz časa druge svetovne vojne. Več informacij bo na voljo, ko jo bo podrobno pregledala specialna pirotehnična enota.

Dopolnjeno 6.6.2016 ob 12.40: 

Zadarski.hr piše, da so bombo uničili včeraj ob 21.00 uri pri otoku Kurba Mala. Podvodna bomba iz druge svetovne vojne naj bi se odtrgala z verige s katero je bila pritrjena na morsko dno in nato priplavala na površje. Včeraj okrog 11.20 ure je nasedla na plitvini pri otoku, kamor so pripeljali specialno potapljaško enoto. Le ta je mino izvlekla na kopno in ugotovila, da gre za podvodno proti ladijsko mino velikosti 1,5m v kateri je bilo približno 30 kg eksploziva. Zaradi nevarnosti eksplozije, so se odločili, da jo uničijo s kontrolirano detonacijo. Področje so zaščitili in mino ob 21.00 uri detonirali. Takoj po detonaciji so preko radijskih postaj morjeplovce obvestili, da je nevarnost naleta na mino minila.

Kako je izgledala detonacija, si lahko ogledate na spodnjem videoposnetku:

Vir: 24sata.hr, slika je simbolična