Dvanajst ekip regate Clipper pluje na zadnji etapi regate. Prepluti morajo še 1300 nmi Atlantika in regato zaključiti v mestu Derry-Londonderry na Severnem Irskem.

Najhitrejšim trem ekipam se je uspelo izogniti območje brezvetrja, ki vlada na severnem delu Atlantika. Pred zasledovalci so si že nabrali dobrih 80 nmi prednosti.

ClipperTelmed+, trenutno vodilna ekipa, se je včeraj odločila, da skrije svojo pozicijo pred ostalimi ekipami. Do 18.00 ure ne bomo vedeli kje in kam plujejo in kako dobro napredujejo. Predvidevamo, da bodo sprejeli taktično odločitev, ki jim bo omogočila pobeg pred zasledovalci in zmago na etapi.

Z jadrnice Derry-Londonderry-Doire se je javil skipper Dan Smith. Trenutno plujejo na tretjem mestu in si želijo zmage na zadnji etapi, saj plujejo proti domačemu pristanišču. Dejal je:

»Končno smo se uspeli rešiti brezvetrja. Napredujemo proti severovzhodu in vetrovi se počasi krepijo. Še vedno plujemo počasi z vetrom. Dvignili smo spinnaker za šibke vetrove. Ekipa LMAX Exchange nas je ujela in prehitela. V Zadnjih 24 urah so prepluli 20 milj več kot mi. Veter se bo postopoma okrepil. Potrudili se bomo, da pridobimo nazaj nekaj izgubljenih milj.«

Po osmih dnevih plovbe iz New Yorka je najhitrejša ekipa ClipperTelmed+. Kako hitra je bomo natančno vedeli ob 18.00, ko se bo zopet pojavila na ekranih. Ekipa LMAX Exchange je včeraj za vodilno ekipo zaostajala manj kot 2 nmi, tretja Derry-Londonderry-Doire pa deset več. Ostale ekipe imajo večji zaostanek. Great Britan, Unicef, Da-Nang-Vietnam zaostajajo približno 80 nmi. Ekipe Garmin, Mission Performance, Qingdao in PSP Logistik zaostajajo med 100 in 200 nmi, slabo pa napredujeta Visit Seatle, ki zaostaja že 302nmi, najslabše pa pluje ekipa Ichorcoal, ki zaostaja že 700 nmi.