Prihajajoče olimpijske igre bodo za jadralca razreda finn, Vasilija Žbogarja, že pete, ima tudi dve olimpijski medalji in v Riu bi zbirko rad še povečal. Še preden pa se bo z jadrnico podal na regatna polja v zalivu Guanabara, ga je doletela posebna čast, kot zastavonoša bo na otvoritveni slovesnosti na stadion popeljal slovensko olimpijsko reprezentanco:

“To je zame posebna čast, pa tudi nagrada za moje dosežke. Slovenske simbole sem vedno zelo spoštoval, z zastavo v rokah slavil bron v Atenah in srebro v Pekingu. Hvala vsem za zaupanje, upam, da vas tudi v Riu ne bom razočaral.”

Pred dnevi se je Izolan vrnil s priprav v Riu, zdaj mesto in prizorišče že precej dobro pozna:

“V Riu je vse, kar se tiče jadralskih tekmovanj, pripravljeno, marina je urejena, morje pa je zelo mazano. Rio je veliko, zahtevno mesto, potrebno je biti zelo pazljiv, dosti je nepridipravov, potrebno se je izogibati nevarnih lokacij. Narava pa je lepa, razen morje kot sem že povedal.”

Tako kot med vsemi pripravami v Braziliji je tudi zdaj veliko časa preživel na morju:

“Dobro smo trenirali, mogoče celo malo preveč, ampak smo morali dobro spoznati razmere in dobiti še kakšne informacije. Proti koncu priprav se je malo že poznala utrujenost in materialov nismo več testirali, kajti ko si utrujen je težko testirati in biti objektiven. Smo pa dobili dosti informacij o regatnih poljih in samem prizorišču olimpijskih iger, kar nam bo avgusta prišlo še kako prav.”

Žbogar pa je dobil precej informacij tudi o tekmecih in njihovi opremi, predvsem jadrnih. Na priprave na prizorišče olimpijskih regat je odšel z željo, da bi testiral jadro za lahek veter:

“Novo jadro smo preizkusili, ni slabo, ampak smo videli, da ima večina jadralcev jadro švedskega proizvajalca, jaz imam pa od angleškega. Jadrali so dobro in tudi jaz sem naročil to jadro. Testiral ga bom, ko grem naslednjič v Rio. Se mi zdi, da psihološko je boljše, da imam čim bolj podoben material kot ostali, tako da je to za mene dosti lažje. Prihajam iz razreda laser, v katerem so vse jadrnice enake in če imam enake materiale kot ostali je zame boljše, ker potem je vse več ali manj odvisno od jadralca.”

Nekaj dela pred začetkom iger je torej še ostalo, zdaj se je Vasilij za nekaj dni umaknil na Banjško planoto:

“Tu sem na višinskih pripravah, hodim pa tudi da kondicijske treninge v Novo Gorico. Počutim se dobro, nekaj napetosti je, ampak ker so to že moje pete olimpijske igre, sem tega že vajen. Vem da je pred mano pomembna regata, zdaj želim v miru opraviti še zadnji del priprav.”

V Sloveniji bo Žbogar le še nekaj dni, saj že 22. julija spet potuje v Rio, kjer bo opravil še nekaj testiranj, treningov in se pripravil na olimpijske regate.

Vir: http://www.vasilijzbogar.si/