Kot vsako leto, tudi letos hrvaška pomorska policija in luške kapitanije izvajajo poostren nadzor nad plovbo. Poleg vsakodnevnega rednega nadzora, so 20.7. izvedli akcijo povečanega nadzora plovbe »Varnost na morju 2016« na področju Splita in Reke.

Na področju Splita je poostren nadzor potekal v Kaštelanskem zalivu, Omišu, Baški Vodi, Pučiščih, Postiri, Sumartinu, Makarski, Podgori, Igranah, Tučepih, Milni, Bolu, Jelsi, Paklenih otokih in področju otokov Veli in Mali Drvenik. V akciji so skupno pregledali 56 plovil. Med njimi 3 ladje in 53 jaht. Presenetljivo je bilo med njimi kar 40 plovil registriranih na Hrvaškem in le 16 v drugih državah. Število prekrškarjev med pregledanimi plovili je bilo kar 28. Največ, kar 17 jih je glisiralo v področju, kjer je to prepovedano. Trije med njimi niso imeli vinjete oziroma plovnega dovoljenja, trije niso imeli potrebnih dovoljenj za upravljanje s plovilom, eno plovilo pa ni bilo tehnično primerno za plovbo. V akcijo si izrekli 28 prekrškovnih nalogov v vrednosti 48.400 HRK (6.500 EUR).

Na področju Reke so akcijo povečanega nadzora izvajali s plovili luške kapitanije in njihovih izpostav. V enem samem dnevu so pregledali 83 plovil. Med njimi je bilo 31 registriranih na Hrvaškem in 52 v drugih državah. Izrekli so 24 mandatnih kazni in 4 prekrškovne naloge, štirje morjeplovci pa so dobili le opozorilo. V akcijo so izdali plačilne naloge v vrednosti 4.566 HRK (600 EUR). Na področju Reke očitno navtiki bolje poznajo pravila varne plovbe. Kljub temu, da so plovila luške kapitanije preplule preko 370 nmi v enem samem dnevu, niso zasledili niti enega prekrška glisiranja v pasu 300 od obale, kjer je to prepovedano. Večino prekrškov je bilo manjših, kot je nepopolna dokumentacija na plovilu, dva prekrška pa sta bila izrečena celo kopalcem, ki so plavali na preveliki razdalji od obale.

Vir: MMPI