Letošnja regata Vendee globe so bo pričele v soboto, 6. novembra. Regata na kateri bodo jadralci sami obpluli svet brez postanka, je letos pritegnila številne skipperje, ki so odločeni, da nastopijo na eni najtežjih, če ne celo najtežji regati na svetu.

Trenutno je prijavljenih in kvalificiranih že 28 skipperjev, ki prihajajo s štirih različnih kontinentov in 10 različnih držav. Na osmi izvedbi regate bodo nastopali predstavniki iz Francije, Španije, Madžarske, ZDA, Velike Britanije, Švice, Nizozemske, Japonske Nove Zelandije in Irske. 19 bo domačinov, 9 pa jih prihaja iz tujine.

Angleš Alex Thomson je eden izmed favoritov na tekmovanju. Pravijo, da je edini ne francoski tekmovalec, ki lahko zmaga. Letošnja udeležba je zanj že četrta. Leta 2012-13 je že stal na stopničkah. Letos bo nastopal z novo generacijo plovila IMOCA 60, ki je opremljena s krili.

Madžar Nandor Fa tekmuje tretjič. Prvič se je regate udeležil že pred 20 leti. Ne bo se boril za zmago. Za cilj si je postavil, da obpluje svet in pripluje do cilja. Leta 1993 se je regate udeležil prvič in zasedel solidno peto mesto. Star je 64 let in pravi, da je počasi čas, da zaključi s tekmovanji.

Rich Wilson iz ZDA je najstarejši udeleženec regate. S 66 leti se vrača da izboljša svoj čas, ki ga je postavil na regati leta 2009, ko je za plovbo potreboval 121 dni.

Didac Costa in Alan Roura sta novinca na regati. Didac Costa je četrti Španec, Alan Roura pa četrti Švicar, ki se je udeležil regate od leta 1989. Roura je s svojimi 23 leti tudi najmlajši udeleženec.

Prvič bodo letos na regati nastopile tudi Japonska, Nova Zelandija, Nizozemska in Irska. Japonec Kojiro Shirashi bo pravzaprav prvi predstavnik iz Azije na regati. Predsednik Japonske jadralne zveze je za njegov nastop izjavil: »To je tretja velika dobra novica za japonsko jadranje po nominaciji Tokija za organizatorja Olimpijskih iger leta 2020 in najavi nastopa japonske ekipe Softbank na Pokalu Amerike v letu 2017«.

Novo Zelandijo bo zastopal ameriški skipper Conrad Colman. Dvakrat se je že udeležil svetovne regate z dvema jadralcema na krovu. Pravi, da Vendee Globe prerašča meje Francije in da postaja svetovna regata in je vesel, da lahko prispeva k njenemu širjenju po svetu.

Pieter Heerema prihaja iz Nizozemske. Nastopil bo na jadrnici VPLP-Verdier, ki je bila prvotno namenjena Italijanu Andrei Muri. Nastopu se je moral odpovedati zaradi odpovedi sponzorskih pogodb.

Enda O'Coineen je prvi Irec na regati. Poslovnež in športnik je veliko prejadral v svoji deželi in bi rad oceansko jadranje razvil v domovini. Tudi on nima zmagovalnih ambicij, bi pa rad regato zaključil v cilju.