V Izoli se je v soboto v lepem sončnem vremenu uspešno zaključila že štirinajsta Diplomatska regata. Kljub temu, da je prav v času prihoda povabljenih gostov bila zaradi prometne nesreče avtocesta v smeri proti primorski zaprta, so se na prireditvi zbrali diplomati iz 30, v Sloveniji akreditiranih diplomatsko konzularnih predstavništev.

35 povabljenih gostov je na jutranjem delu prireditve izžrebalo jadrnico in se pridružilo članom posadke na regati. Med njimi je bilo tudi šest veleposlanikov in en evropski poslanec. Ostali povabljeni gostje, so si regato ogledali iz spremljevalne ladje.

Na regato je bilo prijavljenih 51 jadrnic iz šestih držav, na regatnem polju pa se jih je pomerilo 46 v 13-ih tekmovalnih razredih.

V absolutni konkurenci razreda OPEN, je kot prva ciljno črto prečkala jadrnica Adriatic Europa, s krmarjem Dušanom Puhom, druga je bila jadrnica Scorpio 44 s krmarjem Iztokom Krumpakom, tretja pa jadrnica Generali, ki jo je krmaril Samo Žvan. V razredu ORC je prvo mesto zasedla jadrnica Trinity +, drugo mesto pa jadrnica Abracadabra, obe plujeta pod avstrijsko zastavo. Tretje uvrščena je bila jadrnica X-Altair, ki pluje pod italijansko zastavo.

Na večerni prireditvi je se je zbralo 530 udeležencev, katere sta nagovorila tudi gospod Karl Erjavec, podpredsednik vlade in minister za zunanje zadeve Republike Slovenije in gospod Vasilij Žbogar, dobitnik srebrne olimpijske medalje v Riu. Za presenečenje je poskrbel Apostolski Nuncij nadškof Archbishop Juliusz JANUSZ, ki je udeležencem tudi zapel.

Organizator, Jadralni klub Veter iz Kopra obljublja, da bo naslednje leto, ko se bo drugo soboto v septembru v Izoli zgodila že 15. Diplomatska regata, pripravil posebno presenečenje.

Vir: Jadralni klub Veter, Foto: Tjaša Misson