Foiler 41 motorna jahta, ki bo »letele« prihaja iz ladjedelnice Enata Marine.

Enata marine je švicarko podjetje, ki je bilo ustanovljeno leta 2007. Ukvarjajo se z razvojem in raziskavami na področju kavitacije, dinamike tekočin in plovil. Sodelujejo v Pokalu Amerike, pri razvoju plovil Luna Rossa, ki tekmuje v pokalu že od leta 2014. Pohvalijo se lahko s številnimi patenti in rekordi, ki so jih postavila plovila, ki so jih konstruirali. Sodelovali so pri razvoju plovila Hydroptere, ki je v letih 2008-09 postavil dva hitrostna svetovna rekorda, plovilo Hydros.ch je postavljalo hitrostne rekorde v letih 2012-13, plovilo Hydros C Class, ki je kot prvo doseglo hitrost plovbe, ki je znašala trikratnih hitrosti vetr in še bi lahko naštevali.

Tokrat so se odločili da izdelajo prvo motorno jato, ki bo »letela«. No v resnici ne bo letela, temveč bo z uporabo podvodnih kril (foils), plula nad vodno gladino. Foiler 41 bo elegantna motorna jahta, ki bo v dolžino merila 12m. Pri izdelavi bodo uporabili najnovejše tehnologije, ki prihajajo iz Pokala Amerike. Izdelana bo za plovbo z visokimi hitrostmi, vendar še vedno tako, da bo plovba varna in stabilna. Za gradnjo plovila bodo uporabili pretežno karbonska vlakna. To bo zagotovilo kar najmanjšo težo plovila in njegovo trdnost.

Foiler 41 bo prava magična leteča preproga. Da bo sistem deloval pravilno bo imel v premcu vgrajen giroskop in kompas. Zbirala bosta podatke o plovbi, kij pošiljala računalniku, ki bo krmilil naklon kril na premcu in na krmi in s tem zagotavljal stalen naklon plovila. Da bo s plovilom možno pluti z manjšimi hitrostmi, pristajati ob obali, sidrati na sidriščih in seveda drveti nad vodo gladino, so krila plovila premična. S pritiskom na gumb se v celoti povlečejo v trup plovila, kar omogoča plovbo po plitvinah in enostavno bočno pristajanje.

Ker želijo, da bi bilo plovilo primerno za kar največ navtikov, so se odločili, da ga bodo ponudili v treh različicah razporeditve GT, Tender (z limuzinskim krovom) in Pro (z odprtim krovom).

Trenutno potekajo še zadnji testi na modelu polovične velikosti jahte (video). Po uspešno opravljenih vseh modifikacijah, bodo pričeli z izgradnjo prve leteče jahte Foiler 41.

Videoposnetek testne plovbe modela v polovični velikosti jahte: