Včeraj se je ob 13.02 uri pričela regata Vendee Globe. 29 jadralcev je zaplulo v Biscay-ski zaliv in za prvega tekmovalca je bila plovba usodna.

Španski skipper, Didac Costa je po 50 minutah plovbe opazil, da v jadrnico udira voda. Nemudoma je poklical na pomoč. Sam je obrnil plovilo in se pričel vračati v luko Les Sables d'Olonne. Na pomoč je priplulo plovilo Francoske reševalne službe ter ga pospremilo v pristanišče. Nesreča, ki ga je stala plovbe okoli sveta ni bila tako tragična, kot je misli. Ko je njegova tehnična ekipa vstopila na plovilo, so hitro odkrili napako. Ena izmed cevi, ki so priključene na rezervoarje za balastne vode, se je snela in voda je začela iz rezervoarja teči v plovilo. Na obali je skipper Didac Costa povedal: »Šel sem v podpalubje in videl, da imam v njem vodo. Izključil sem elektroniko, da se ne bi poškodovala, nato pa poizkušal ugotoviti, kaj se je zgodilo. Ker sem bil še blizu obale, sem menil, da je najbolje, da se obrnem in preverim, kaj se je zgodilo. Sem razočaran. Tega nisem pričakoval. Če bi nadaljeval s plovbo, bi bilo lahko še huje. Trenutno se trudimo, da odpravimo napako in upam, da se bom lahko vrnil v dirko.«

Vodja ekipe za katero pluje Didier Coata,  One Plenet One Ocean, Jordi Griso je dejal: »Tank balastnih vod se je začel prazniti v trup jadrnice. Voda je zalila baterije in motor. Poškodovan je tudi generator. Nekaj časa bomo potrebovali, da zamenjamo vso poškodovano opremo in naprave. Tehnična ekipa se je že vrnila V Barcelono. Sedaj čakamo, da se vrnejo, zamenjajo opremo in preverijo, če se je poškodovalo še kaj.«

Kaj se dogaja trenutno?

Celotna flota se je razdelila na tri dele. Med prvim in zadnjim tekmovalcem je že 120 nmi razlike, pa čeprav so najhitrejši prepluli šele 300 nmi.

Po 24 urah plovbe je na čelo flote prijadral Britanec Alex Thomson. Kot smo pisali včeraj, se je Britanec odločil za nekoliko manjša jadra kot ostali jadralci. Predvideval je, da se bodo vetrovi okrepili in izkazalo se je, da je imel prav. Po 20 urah plovbe je prehitel Francoza Jean-Pierre Diska, ki je zajadral najhitreje. V vodilni skupini je še Armel Le Cleac'h. Na četrtem mestu, z zaostankom 14 nmi, pluje Morgan Lagraviere na jadrnici Safran. Vse štiri jadrnice so opremljene s krili (foils) in dosegajo hitrost plovbe do 23 vozle. Trenutno pihajo vetrovi v sunkih med 12 in 30 vozli, kar od skipperjev zahteva velike napore.