Danes ob 15:37 uri (UTC) je ciljno črto pred Les Sables d'Olonne v Franciji kot prvi prečkal Francoz Armel Le Cleac'h in postal zmagovalec letošnje regate Vendee Globe.

Za plovbo okoli sveta je potreboval 74 dni, 3 ure, 35 minut in 46 sekund. S svojim dosežkom je postavil nov rekord regate, ki ga je na regati 2012/13 postavil prav tako Francoz Francois Gabart. Njegov dosežek je izboljšal za 3 dni 22 ur in 41 minut. Le Cleac'h je preplul 24.499,52 nmi s povprečno hitrostjo 13,77 vozla.

Po prihodu v cilj je povedal: "Uresničile so se moje sanje. To regato sem želel zmagati že pred 10 leti, ko sem končal kot drugi. Zame je to perfekten dan. Moja ekipa je bila enkratna. Pravi sanjski tim. To je tudi njihov dan. Zelo sem vesel za Alexa, ki bo osvojil drugo mesto. Zelo naporno je bilo pluti, ker mi je bil stalno za petami. Regato mi je zelo otežil".

Trenutno na drugem mestu pluje Anglež Alex Thomson. Do cilja ga loči še zadnjih 90 nmi. Pluje s hitrostjo okrog 9 vozlov, zato ga v cilju pričakujejo v desetih urah. Na tretjem mestu pluje Jeremie Beyou. Do cilja ga loči še 650 nmi.


D74 : Arrival of the winner : Armel Le Cléac'h... by VendeeGlobeTV