Največja jadrnica, ki je bila zgrajena do sedaj, je bila zasežena takoj po priplutju v Gibraltar.

Jadrnica z imenom A, ki v dolžino meri 142,8 m in velja za najdaljšo privatno jadrnico, ki je bila zgrajena kdajkoli. Takoj, ko je priplula v Gibraltar so jo zasegli. Razlog je enostaven, za več kot 15,3 mio EUR neplačanih terjatev do ladjedelnice, ki jo je zgradila.

Jadrnica je v sredo priplula v Gibraltar, po nekaterih informacijah, naj bi šlo za kratek postanek za dotakanje goriva, po drugih pa naj bi na jadrnici izvedli še zadnja dela, pred izvedbo zadnjih testiranj v Španiji pred predajo plovila lastniku.

No v Gibraltarju ni šlo vse gladko. Takoj, ko je jadrnica priplula v Gibraltar, so odvetniki ladjedelnice Nobiskrug, izdali zahtevek, da se plovilo zaseže zaradi kršitve pogodbe. Uradni lastnik jadrnice Valla Yacht Limited, ki je registrirana na Bermudih, naj bi ladjedelnici dolgovala 9,8 mio EUR. Plačilo bi moralo prispeti na račun ladjedelnice že 27.1.2017. Iz dokumentov je razvidno, da ladjedelnica zahteva plačilo še dveh zneskov v višini 2,6 in 2,9 mio EUR, ki jih je dolžan naročnik podizvajalcem in za plačilo naknadno naročenih sprememb na plovilu. Skupni znesek dolga do ladjedelnice tako znaša 15,3 mio EUR, zaradi česar je Gibraltarska odvetniška hiša zahtevala zaseg plovila.

Ekstravagantna jadrnica je pritegnila javnost s svojim nenavadnim videzom, neverjetno ceno in razvpitim naročnikom. Gradnja 143m dolge in dobrih 100m visoke jadrnice naj bi znašala 450 mio EUR. Mnenja o jadrnici so seveda deljena. Nekaterim je všeč, nekaterim ne. Mnenje je nedvomno subjektiven kriterij in vsak si lahko ustvari svoje. Vsekakor pa lahko trdimo, da so bile za to jadrnico razvite številne inovacije, ki jih bom v prihodnosti videli tudi na manjših potovalnih jadrnicah serijske proizvoden. Že zaradi tega lahko takšne smele projekte le pohvalimo, saj so gonilo napredka.

Fotografije: @superyachts_gibraltar / Ivan Vinales