Kriterijske regate za razred optimist, ki jo je v zalivu San Simon ta konec tedna med 10. in 12. februarjem priredil najstarejši slovenski jadralni klub – Jadralni klub Ljubljana, se je udeležilo kar 165 mladih tekmovalcev iz šestih držav. Regata je veljala za kriterijsko tudi na Madžarskem.

Vse do zadnjega je kazalo, da regata zaradi ekstremnih vetrovnih razmer ne bo regularna za slovenski kriterij. Že prvi dan regate v petek je bil start zaradi premočne tramontane odpovedan, nato je bilo v soboto premalo vetra, ker je burja prekmalu popustila in so organizatorji ob le rahlem maestralu po sedmih urah uspeli izpeljati le dva plova v obeh skupinah, medtem ko je napoved za nedeljo kazala brezvetrje. A se je naposled le zgodil preobrat. Razplet je pojasnil predsednik Jadralnega kluba Ljubljana Tomaž Virnik: “V nedeljo je bilo sprva popolno brezvetrje. Obupano smo čakali in se tolažili, ko se je po radijski postaji slišalo – veter 0, sunki 0 in smer 0, nato pa se je oglasila kopenska ekipa in povedala, da na boji v Piranu veter piha s hitrostjo 1,4 m/s, ter da bo še rasel, kar skoraj nismo upali verjeti. Toda veter z zahoda je končno prišel in zapihal tudi prek 12 vozlov. Imeli smo veliko srečo. Hitro in odgovorno smo začeli s štartnimi procedurami. Izpeljali smo dva kompletna plova in tako prišli do štirih veljavnih, kar je pomenilo, da smo najslabšega posameznemu jadralcu lahko brisali in tako le dobili zmagovalce.”

V nedeljo smo tako vendarle dobili zmagovalce. Slovenski tekmovalci so se tudi tokrat odlično odrezali. V skupnih rezultatih in med dečki je zmagal Luka Zabukovec (JK Jadro Koper), Daniel Cante (JK Izola) je bil tretji, med dekleti je bila tretja Alja Petrič (JK Jadro Koper), tretja med kadetkami Tarin Pečar (JK Jadro Koper) in tretji med kadeti Toni Benčič (JK Pirat Portorož).

To pa niso bili edini zmagovalci na regati. Žreb je določil, kateri jadralni klub je prejel novega optimista Winner, na svoj način pa so zmagali seveda tudi potrpežljivi organizatorji, ki so regato v težkih razmerah tudi uspešno izpeljali, posebej, ker je Jadralni klub Ljubljana prvič v svoji dolgoletni zgodovini soorganiziral in izpeljal kriterijsko regato za optimiste. Jadralni klub Ljubljana se zahvaljuje sponzorjem in partnerjem, Športnemu društvu Piran, Jadralnemu klubu Burja ter vsem članom in podpornim članom Jadralnega kluba Ljubljana ter Jadralnega kluba Izola za nesebično pomoč.

Vir: JZS.si