V nedeljo ob 14.00 uri se bo v Španskem mestu Alicante pričela letošnja regata Volvo Ocean Race 2017-18. Prenos regate v živo si boste lahko ogledali na naši spletni strani.

Letošnje regate se bo udeležilo sedem ekip. Iz prejšnjih let že poznamo ekipe MAPFRE, Vestas, Team Brunel, AkzoNobel in Dong Fend, novi pa sta ekipi Sun Hung Kai Scallywag in Clean Seas. V letošnji ediciji regate bodo prepluli še več milj in še več bo plovbe po južnih oceanih. Čaka jih enajst etap in obiskali bodo 13 mest.

V nedeljo ob 14.00 uri bodo izpluli izpred mesta Alicante. Prva etapa plovbe bo ena krajših. Najprej bodo zapluli proti jugozahodu, ob španski obali, proti Gibraltarski ožini, nato pa se obrnili proti severozahodu, proti portugalski Lizboni. Prepluti bodo morali med 1.100 nmi do 1.700 nmi, kar bo odvisno od vremena in taktike ekip. Plovba naj bi trajala med sedem in osem dnevi. Kje točno bo potekala plovba, se bo odločil regatni odbor le dan ali dva pred pričetkom regate. Trenutno so tekmovalcem predstavili štiri možne plovne poti, glede na vreme, pa bo odbor izbral najbolj primerno.

Regata se pričenja v jesenskem času, ko na področju plovbe vladajo nestabilne vremenske razmere. Posadke se bodo na osemdnevni plovbe sigurno srečale s spremenljivimi vetrovi tako po smeri, kot po hitrosti. Ker bo plovba potekala vzdolž španske južne obale, bodo spremembe pogoste. Najtežji del etape bo plovba skozi Gibraltarsko ožino. Skozi prehod, ki je širok vsega 8 nmi tečejo močni morski tokovi, dodatno pa bo jadralce oviral gost pomorski promet.

Letošnja regata se je neuradno že začelo z prvo priobalno regato MAPFRE Alicante.  Regata je potekala v soboto 14.10.2017 pred mestom. V celoti si jo lahko ogledate v spodnjem videu.

Prenos začetka prve etape, 22.10.2017, bomo v živo prenašali na eNavtiki. Pričetek prenosa ob 13.30 uri.