Hrvaški jadralec Vedran Kablin je nastopil na letošnji regati Mini Transat in sredi Atlantika ostal brez jambora.

Mini Transat je regata, ki se prične v mestu La Rochelle. Jadralci, ki jadrajo samo na svojih jadrnicah, plujejo najprej do Las Palmasa na Kanarskih otokih, nato pa prečkajo Atlantski ocean in pristanejo v kraju Le Marin na otoku Martinik. Letošnjega Transata se je udeležil tudi hrvaški jadralec Vedran Kablin s svojo jadrnico Eloa Island of Lošinj.

Vedran Kablin se je podal na pustolovščino svojega življenja. Uspešno je prejadral prvo etapo regate do Kanarskih otokov. 36 letni jadralec je dobro pričel tudi drugo etapo. Preplul je že polovico Atlantika, na kar se mu je 1300 nmi pred ciljem zlomil jambor. Nemočnega so ga vetrovi in valovi nosili po odprtem morju. Šele po dveh dneh je do njega priplulo plovilo regatnega odbora in ga rešilo s plovila.

Regata MiniTransat je posebna regata katere popularnost narašča iz leta v leto. Letošnje se je udeležilo 81 jadralcev iz 14 držav, med katerimi je bilo kar 10 jadralk. Jadrajo sami na svojih jadrnicah in pri navigaciji ne smejo uporabljati telefonov, računalnikov in drugih komunikacijskih sredstev. Opremljeni so zgolj z napravo, ki stalno oddaja njihovo pozicijo.

Letošnjo regato je najhitreje končal Ian Lipinski. Za plovbo preko Atlantika je potreboval 13 dni, 22 min in 34 sekund. Teoretična razdalja plovbe je znašala 2939,8 nmi. Lipinski je preplul 3309,9 nmi s povprečno hitrostjo plovbe 10,6 vozla. Med jadralci, s serijskimi jadrnicami je bil najhitrejši Erwan La draoulec, ki je za plovbo potreboval 14 dni 12 ur 42 minut in 15 sekund. Preplul je 3321,3 nmi s povprečno hitrostjo plovbe 9,5 vozla. Regato so končali že vsi razen dveh jadralcev, ki še jadrata.

Foto: Breschi/Mini Transat La Boulangere