Rok Verderber in Klemen Semelbauer sta letošnje svetovno prvenstvo razreda 29er v Hong Kongu, kjer se je v zahtevnih vetrovnih pogojih med 1. in 8. januarjem 2018 pomerilo 58 posadk iz 11 držav, zaključila na skupno 8. mestu.

“Pogoji so bili tokrat resnično izjemno zahtevni. Okusili smo oceanske pogoje, kjer vsaka najmanjša napaka posadko stane prevračanja. Lahko bi rekli, da je to bil kar uvod v Volvo Ocean Race, ki ga Hong Kong pričakuje čez 10 dni.”, je o zahtevnosti razmer v Hong Kongu povedal vodja ekipe Samo Semelbauer.

Že prvi dan svetovnega prvenstva je bilo jadranje zaradi premočnega vetra odpovedano, nato pa so organizatorji uspeli speljati osem kvalifikacijskih plovov v dveh dneh. Rok in Klemen sta začela z nekaj smole, a sta jadrala vedno bolje in kvalifikacije zaključila na skupno 6. mestu z le nekaj točkami razlike med tekmeci uvrščenimi pred njima. Začetek finalnih plovov je bil nato zaradi premočnega vetra prestavljen, štirje od petih uspešno odjadranih finalnih plovov pa so bili strnjeni v zadnjem dnevu. Rok in Klemen sta se v zelo močnem vetru borila do zadnjega, v prvem finalnem plovu odjadranem na predzadnji dan sta se uvrstila na 14. mesto, danes pa sta nanizala uvrstitve na (21.), 12., 4. in 4. mesto ter po odbitku najslabše uvrstitve skupno zaključila na 8. mestu.

“Fanta sta imela v današnjem prvem plovu veliko smolo, ko sta pri dviganju genakerja naredila “front loop” oziroma katapult, nato pa ju je še posadka iz Hong Konga zadela v krmni del barke in sta nadaljevala s prebitim trupom, a jima je vseeno uspelo preostala dva plova končati na 4. mestu. Prvenstvo smo tako zaključili na skupno 8. mestu in mislim, da nam bo Hong Kong še dolgo ostal v spominu. Vse čestitke fantoma za izjemno borbenost. Od sebe sta dala vse do zadnjega atoma moči!” ,je po zaključku povedal Samo Semelbauer.

Vetrovne razmere sta vseskozi najbolje obvladala Novozelandca Francesco Kayrouz in Jackson Keon, ki sta vodstvo prevzela včeraj in postala svetovna prvaka, z dvema zmagama med štirimi današnjimi plovi sta se na drugo mesto prebila Avstralca Lachie Brewer in Max Paul in izrinila domačo posadko, tretje mesto pa sta ohranila Francoza Benjamin Jaffrezic in Leo Chauvel z enakim številom točk kot četrto uvrščena rojaka Theo Revil in Gautier Guevel – mladinska svetovna prvaka decembra 2017 v Sanyi na Kitajskem. Spomnimo, Rok Verderber in Klemen Semelbauer sta turnejo v Aziji začela že decembra, ko sta osvojila 4. mesto na mladinskem svetovnem prvenstvu v Sanyi na Kitajskem, kjer jima je medalja na koncu za las spolzela iz rok.