S prvimi plovi se jutri začenja prva letošnja regata za svetovni pokal, na kateri bo tekmovalo tudi 5 slovenskih predstavnikov. V razredu 470 bosta slovenske barve zastopali Tina Mrak in Veronika Macarol, v razredu laser standard Žan Luka Zelko, v razredu 49er Peter Janežič in Sebastian Prinčič ter v razredu laser radial Kim Pletikos in Lin Pletikos.

Miami je že tradicionalno prizorišče prve regate za svetovni pokal v letu. S tem se začenja tudi letošnja sezona olimpijskega jadranja, ki bo tokrat nadvse pomembna. Na svetovnem prvenstvu v Aarhusu na Danskem, ki bo potekalo sredi poletja, se bodo namreč podelile prve vozovnice za olimpijske igre v Tokyu čez dve leti.

Najvišja pričakovanja imata pred tekmovanjem v ZDA Tina Mrak in Veronika Macarol, sicer aktualni nosilki bronastega odličja iz svetovnega prvenstva. Dekleti sta v Miamiju že kar nekaj časa in v okviru priprav na regato sta odjadrali tudi Severnoameriško državno prvenstvo, ki sta ga končali na 8. mestu.

Krmarka Tina Mrak: “V torkovo regato štartava motivirani in s ciljem uvrstitve na prva tri mesta. Napadli bova že v prvih plovih, za katere je predviden šibkejši veter, v nadaljevanju pa naj bi veter povečal svojo jakost.”

Za Žan Luko Zelka, ki že nekaj časa trenira pod taktirko najuspešnejšega slovenskega jadralca Vasilija Žbogarja, bo to prva preizkušnja po prisilnem počitku zaradi poškodbe hrbta, zaradi katere je bil lansko leto tudi operiran. Nazadnje je tekmoval septembra na svetovnem prvenstvu, ki ga je zaključil na zanj zelo dobrem 34. mestu.

V razredu 49er bosta slovenske barve zastopala Peter Lin Janežič in Sebastian Prinčič. Mlada naveza je decembra na regati v Palamosu v Španiji dosegla svojo prvo zmago in s tem napovedala lepo prihodnost v tem tekmovalnem razredu. Jadrala bosta s sposojeno jadrnico, ki sta jo prevzela v četrtek.

“V petek smo jadrnico prvič preizkusili in spoznavali jadralno polje. V soboto in danes smo imeli trening in vse dni do zdaj so bili podobni pogoji – 5-10 vozlov vetra. V ponedeljek nas čaka še kratek trening, zvečer pa otvoritvena slovesnost,” je pred začetkom povedal trener Andrej Janežič.

Za Kim Pletikos in Lin Pletikos bo tekmovanje bržkone test pripravljenosti in čas za nabiranje izkušenj v konkurenci najboljših jadralk na svetu. Sestri Kim in Lin sta Sloveniji prijadrali že vrsto uspehov v mladinskih kategorijah, sedaj pa poskušata jadrati tudi v članski konkurenci ter Sloveniji zagotoviti vozovnico za olimpijske igre čez dve leti.

Prvi plovi se, kot že omenjeno, začenjajo v torek. V razredih laser standard, laser radial in 470 bodo jadralci jadrali do sobote, v nedeljo pa najboljših 10 čaka plov za odličja. V razredu 49er bodo s tekmovanji zaključili dan prej, v soboto, ko je zanje na sporedu plov za odličja.