Jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol (JK Pirat), naši olimpijki v ženskem dvosedu 470, začenjata sezono 2018 - kot že nekaj let doslej - na regati svetovnega pokala v Miamiju. S prvimi plovi bodo začeli jutri, šestdnevna regata pa se bo z regato za odličja zaključila v nedeljo.

Dekleti sta v Miami odšli že kmalu po novem letu, da bi po skoraj dvomesečni odsotnosti z jadrnice opravili čimveč kakovostnih treningov na morju, v sklopu priprav pa sta se udeležili tudi tridnevnega Severnoameriškega prvenstva.

Tina Mrak: “Po daljši pavzi sva v Miami prišli predvsem trenirat in opravit čimveč dni na morju. Regato sva vzeli kot trening, vsak dan jadrali boljše in zadnji dan že prišli v najin pravi ritem. Poleg naju se je Severnoameriškega prvenstva udeležila večina posadk, ki bodo nastopile tudi na regati svetovnega pokala.”

Na regati svetovnega pokala za olimpijske razrede je v ženskem 470 prijavljenih 33 posadk, tako da na regatnem polju lahko pričakujemo napete boje.

Tina Mrak: “Konkurenca bo močna, prišle so tudi nekatere posadke, ki so v lanski sezoni počivale, na primer brazilska posadka, potem aktualni svetovni prvakinji - Poljakinji Agnieszka Skrzypulec in Irmina Mrozek Gliszczynska, Angležinje, Nizozemke … Že v prvih regatah bomo šle na polno in kmalu se bo videla pripravljenost sodelujočih posadk. Najina pričakovanja v rezultatskem smislu so visoka, ciljava na uvrstitev med prve tri in s to energijo in motivacijo se bova podali v prve plove.”

Pred kratkim je Veroniki sicer nekoliko ponagajala viroza, zaradi katere je morala nekaj dni počivati, dekleti pa sta spustili tudi nekaj dni treningov, a ostajata optimistični.

Veronika Macarol: “Po Severnoameriškem prvenstvu sem zbolela, ležala sem štiri dni z vročino, a sedaj sem že boljše in zbiram moči za svetovni pokal.”

Letošnja sezona je za naši olimpijki še kako pomembna, saj ju čaka kar nekaj izzivov - med cilje sta si zadali kolajno na svetovnem prvenstvu, kjer bosta za Slovenijo že skušali osvojiti tudi olimpijsko normo.

Tina Mrak: “Z Miamijem se začenja nova sezona, po daljši pavzi novembra in decembra sva zdaj spet na jadrnici. Doma nisva bili veliko na morju, saj je jadrnica potovala s kontejnerjem v Ameriko, tako da sva ta čas namenili kondicijskim pripravam in suhim treningom. Sva pa že komaj čakali, da prideva sem in spet zajadrava. Miami je za naju zelo pomemben, saj tukaj začenjava graditi osnovo za celotno letošnjo sezono. Z nama je trener Tomaž Čopi, ki naju spremlja med treningi in na regati. Sezona bo dolga in naporna, zato je pomembno, da jo začneva tudi s kakovostnimi treningi. Po tej regati se vračava v Evropo, kjer se bova udeležili regat na Palmi, v Hyeresu, potem evropskega prvenstva, finala svetovnega pokala ter kot vrhunca letošnje sezone svetovnega prvenstva v Aarhusu. Celotna sezona bo temeljila na pripravah za Aarhus, kjer si želiva osvojiti medaljo in obenem izpolniti normo za Tokio.” Veronika Macarol dodaja: “Res je, letošnja sezona je za naju zelo pomembna, saj se bo avgusta meseca lovilo prve vozovnice za olimpijske igre v Tokiu, tako da so vse regate svetovnega pokala dobra priprava za svetovno prvenstvo. Pomembno je, da sva napredovali v konstantnosti regat, kar je bilo najbolj vidno na lanskem svetovnem prvenstvu v Solunu. Še pomembneje pa je, da vse znanje, ki ga znava pokazati na treningih, sto odstotno preneseva v regato.”

Dekleti sta lansko sezono zaradi Veronikine poškodbe spustili nekaj pomembnih regat, zato upamo in jim želimo, da jima bo letos zdravje bolje služilo.

Veronika Macarol: “Najlepša hvala! Ja, lanska poškodba se je sanirala, kljub temu pa moram zelo previdno s treningi. Tek, ki je bil moje najljubše nabiranje kondicije, sem morala popolnoma izključiti iz treningov. Zdaj se moram popolnoma osredotočiti na jadranje in biti previdna s fizično pripravo.”